Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Slapphet og trøtthet skyldes i flertallet av tilfellene ikke fysisk sykdom

Spørsmål

Hei! Jeg har i lang tid følt meg utbrent, totalt tappet for energi. Får lett langvarige luftveisinfeksjoner(har vært slik i mange år) og føler meg rett og slett elendig. Jeg verker i muskler o.l. Det er direkte plagsomt og ofte må jeg sove midt på dagen for å klare meg igjennom dagen. Jeg tok nylig en blodprøve hos fastlegen for å se om det kan være noe med stoffskifte, her ble det også tatt prøver av nyrefunksjon med mer. Jeg har fortsatt ikke hørt fra fastlegen og jeg tviler på jeg hører noe siden det ikke var noe veldig unormalt. Men ser at kalium verdien min ligger i øverste sjikte av referanseverdien. Dette kan jo selvsagt være pga blodprøvetakningen. Bør ikke denne taes på nytt uansett? Ser også at jeg har lave nivåer på D vitamin, innafor men fortsatt i nedre sjikte. Har lest meg til at referanseverdien for D vitamin vurderes økt. Kan dette være årsaken til at jeg føler meg så utmattet? Siste prøvetaking s-kalium- 5 S-TSH -0,84 S-Fritt T4 -18,5 S-Vitamin D- 56 Vitamin D3 -56 Alle andre verdier ligger midt i referanseområdet. Da jeg logget inn på Fürst fikk jeg se oversikt over prøver tatt tidligere og ser det har vært noen variasjoner i stoffskifteprøvene men vedvarende lave verdier på D vitamin. I 2017 ser jeg at D vitamin og stoffskifteprøvene var s-Vitamin D -59 Vitamin D3 -59 S-TSH 0,31 S-Fritt T4 21,6 Bør jeg selv be om nye prøver for å se om det er noen endringer ift kalium, og de andre prøvene? Jeg har nå begynt med D vitamin tilskudd og håper jeg ser en forbedring.

Kvinne 33
Svar

Hei.


Du er altså en kvinne på 33 år, som ikke har noen kjente sykdommer, men som føler deg tappet for energi og utbrent, og du har ofte vondt i muskler og føler deg generelt dårlig. Dette har du vært til legen for, men ingen årsak har blitt funnet, såvidt jeg forstår på det du har skrevet her. 

Du har tatt blodprøver, og ingen av de resultatene der, heller ikke de du omtaler, kan på noen måte forårsake eller forklare dine subjektive plager.


Om du hadde hatt D-vitaminmangel (hvilket du ikke har) så vil ikke det gi slike plager som du har. En kjenner ikke en D-vitaminmangel subjektivt i det hele tatt, men det kan gi benskjørhet og andre sykdommer på sikt.


Lavt stoffskifte har du heller ikke.


Dine kaliumverdier har alltid vært normale, ser jeg, men den siste er helt i øvre normalområde. Det finnes ingen grunn til å tenke at den har noe som helst med sykdom å gjøre. Tar man en blodprøve tilstrekkelig antall ganger, eller tilstrekkelig antall unødvendige blodprøver, vil man alltid finne tallverdier i grenseland og lignende, som følge av biologisk variasjon, måleunøyaktigheter m.v.  Med din sykehistorie og ingen andre tegn på sykdom ser jeg ingen grunn til engang å følge opp denne prøven, jfr ditt spørsmål. Mest sannsynlig kan det ha vært brukte stase (strikk rundt armen) under prøvetakingen, og det kan få kalium til å stige. Og uansett så er det ikke en tallverdi som har med sykdom å gjøre.


Enda viktigere enn disse tingene er følgende:

Uspesifikke plager som slapphet, energiløshet, dårlig form m.v. skyldes i det store flertallet av tilfellene IKKE fysisk sykdom. Og det er derfor veldig uheldig om du skulle tenke at "noe må det skyldes", og lete videre etter fysisk sykdom som du etter alt å dømme ikke har, fordi da vil en slik tenking kunne hindre deg (og legen din som hjelpe deg å finne årsaker) i å se eventuelt mer åpenbare forklaringer, som for eksempel kan ligge i selve livet ditt, tanker og følelser m.v.

Det er nemlig slik at alt vi mennesker opplever, tenker og føler, på godt og vondt påvirker vår subjektive helse. 

Og listen over hva som kan tappe mennesker for energi og overskudd er tilnærmet endeløs, tilfeldige eksempler kan for eksempel være mistrivsel privat eller i jobb, frustrasjoner, uløste konflikter, vanskelige relasjoner, vanskelige medarbeidere, sure sjefer eller partnere, for mye å gjøre, for lite å gjøre, skuffelser, kjedsomhet, og ikke minst summen av alle negative komponenter som vi alle mennesker har en del av i livet. 

Så lenge man ikke finner tegn til fysisk sykdom eller fysisk forklaring på de plagene du har, og siden vi vet veldig godt at de fleste tilfeller av energiløshet og slapphet m.v. skyldes "psykologiske" forklaringer, eller selve livet vi lever, så er det generelt meget viktig poeng å stikke fingeren i jorden og heller se litt nærmere på slike forhold, enn å lete etter forklaringer i blodprøver og legeundersøkelser.

I det hele tatt vil man sjeldent finne årsaken til slike plager som du har med blodprøver. Det er greit nok å ha tatt, mest for å utelukke ting som lav blodprosent og lavt stoffskifte og slike ting som kan gi slapphet og trøtthet, men som du forstår så er det veldig viktig å være meget klar over at forklaringene på slike plager som du har, oftest ikke er medisinske.

Jeg tenker også at det å være veldig sliten og å ha lite energi, vondter her og der, også er en del av de fleste menneskers liv i perioder av livet. 

Jeg håper at informasjonen her kan være til nytte, og håper at mine innspill her kan hjelpe deg til å finne ut av dette med en ny vinkling.

Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-