Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Slapp og nedsatt matlyst

Spørsmål

Hei. Omtrent siden november/desember har jeg hatt flere litt merkelige symptomer, som for eksempel slapphet og litt redusert matlyst med noe tap av smak (har ikke hatt covid) Jeg fryser mye lettere og jeg har smerter i kroppen om natten, (ikke så vondt at jeg trenger smertestillende, men allikevel ubehag) Jeg har også hatt noe vekttap. Jeg har vært hos lege og tatt blodprøver (crp, senking, blodprosent, leverprøver, stoffskifte osv) men det var ikke noe utslag på blodprøver. Har også tatt urinprøver, men der var det heller ingen utslag på blod eller annet. Noen dager er bedre og verre enn andre, men plagene er der alikevel. Hva skal jeg gjøre videre?. Mvh

Mann 25
Svar

Hei.


Du har det som heter uspesifikke symptomer, hvilket vil si at de ikke peker i retning av en definert tilstand eller sykdom. Det er tvert i mot slik at man kan få slike symptomer av svært mange årsaker, både fysiske og psykiske sykdommer, og ikke minst så behøver det ikke å skyldes sykdom i det hele tatt. For symptomer som slapphet og redusert matlyst så er det vanligst at det ikke skyldes sykdom. Da kan for eksempel humør, mistrivsel, konflikter, økonomiske bekymringer, kjedsomhet osv osv være typiske eksempler på ikke-medisinske årsaker til at man føler seg slapp og har dårlig matlyst.

Det er naturligvis riktig at man først får utelukket sykdom, før en trekker slike konklusjoner, og derfor var det rett av deg med en legesjekk.

Og da kan vi gå litt gjennom hva som kom ut av den legeundersøkelsen:


Du har ikke forhøyet CRP eller senkning, da kan infeksjoner stort sett utelukkes.

Du har ikke lav blodprosent, hvilket er bra. Det er ingen tegn til sykdom i leveren din, og du har ingen stoffskiftesykdom.

Med andre ord så vet vi nå mye om hvilke sykdommer du ikke har, men det er ikke funnet noen medisinsk årsak til plagene dine, -noe det forøvrig ikke behøver å være heller, jfr ovenfor. Når en ikke finner tegn til sykdom, så betyr det som hovedregel at man faktisk heller ikke er syk.

Spørsmålet er så om du bør utredes videre, eller om en kan trekke en konklusjon om at du er frisk. Det er et spørsmål som din fastlege vil ha bedre forutsetninger for å svare på enn jeg, så ta det opp med legen din også. Men jeg tenker at du ihvertfall kan ta noen flere blodprøver, for ting som ikke er undersøkt til nå:

Blodsukker

Kreatinin og elektrolytter (mtp nyresykdom)

Vitaminer og mineraler: vitamin B12, folat, ferritin, magnesium, kalsium, D-vitamin


Depresjon kan så avgjort gi både slapphet og nedsatt matlyst. Kan det tenkes å være en årsak? Er du usikker på det, så ta det opp med fastlegen din.


Din nedsatte smakssans er påfallende, og skal dette utredes videre så er det ved at fastlegen din henviser deg til en ØNH-lege. Det kan være det kan være en ide å nøste i det sporet videre.


Jeg håper at du finner ut av dette, og at informasjonen her kan hjelpe deg videre. Lykke til.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-