Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Skyldes mine fysiske symptomer PTSD, eller kan det skyldes fysisk sykdom?

Spørsmål

Jeg har de 4 siste årene hatt plager jeg ikke føler min fastlege tar på alvor. På grunn av turbulent fortid og angst og stressplager, blir mine symptomer kun forklart i forbindelse med dette og jeg får henvisninger kun til dps/psykiatri med mistanke PTSD.

Greia er at min fortid ikke har plaget meg i voksen alder før, og det er heller ikke noe jeg tenker mye på idag. Jeg har da som sagt veldig høyt stress og tidvise angstanfall.

Jeg har hatt konstante smerter i korsryggen det siste året, beina svikter ofte, de dovner om natten fra hoftene ned til føttene, jeg har ofte problemer med å gå ned trapper da beina "skjelver" hver gang jeg legger vekt på de ned trappetrinn.

Jeg har også måtte begynne med bind hele tiden, da jeg ikke klarer å holde meg under nys og host.

Føler meg generelt dårlig form hele tiden. Stort sett alle lemmer har lett for å dovne helt bort, mange ganger om dagen, og jeg kan ikke en gang sitte i et møte på jobben uten at jeg må reise meg hele tiden for at ikke beina dovner.(tilogmed hele bakhodet) Jeg er varm og svetter mye, slapp og motløs og har økt vekt med 20 kg de 4 siste årene.

Flere ganger får jeg kraftige "støt" mellom pekefinger og langfinger slik at hele armen rykker kraftig til. Generelt sliter også mye med indre skjelvinger hele tiden.Jeg har i 1,5 år hatt veldig lave d-vit verdier selv om jeg konstant spiser tilskudd (har også fått kraftige på resept som ikke hjelper noe særlig) og har et veldig godt variert kosthold som inneholder mye fisk/sjømat/spinat/grovkorn, jeg er veldig lyshudet også osv. Har hatt MR av hode og nakke uten noe funn(vet ikke hvorfor han ikke tok med korsrygg)

Jeg er lei av å gå til lege med problemer og bare bli henvist til psykolog.Kanskje det er noe undersøkelser dere kan anbefale ut fra det jeg skriver her. Jeg har gått såpass lenge med alle disse smertene/ubehagelighetene, at jeg tror ikke det er alvorlig, men jeg vil helst unngå å bli sosialhjelpsmottaker resten av livet for dette i full jobb orker jeg ikke lenger.

Kvinne 28
Svar

Hei.

Du er en 28 år gammel kvinne, som opplever stress og tidvise angstanfall. Din lege mener du har Post Traumatisk Stress Syndrom. Av fysiske symptomer så har du smerter i korsryggen i et års tid, og dine bein svikter ofte og dovner om natten fra hoftene ned til føttene. Du har også det som heter stressinkontinens, dvs at du lekker urin når du nyser eller hoster

Du føler deg i dårlig form og er mye varm og svetter mye, og du er slapp og motløs. Din kroppsvekt har økt med 20kg de 4 siste årene. Du opplever det slik at din lege forklarer dine fysisk følbare symptomer med psykologiske forklaringer og PTSD-diagnosen og angst.

Jeg kan naturligvis ikke si om det er riktig eller galt, slik din lege har tolket dine plager, men jeg kan ihvertfall si at det er fullt mulig at angst og psykologiske forhold kan gi fysisk følbare symptomer, rent generelt sett. Men samtidig skal en ikke gi fysiske symptomer psykologiske forklaringer, før en har undersøkt pasienten grundig nok, slik at en kan utelukke fysisk sykdom. Det skal alltid være forutsetningen, naturligvis.

Om du er grundig nok undersøkt kroppslig for at det går an å trekke konklusjoner om at du er fysisk frisk, vet ikke jeg, for det er ingen opplysninger her om hvordan du er utredet hittil, for å utelukke fysisk sykdom.

Du spør om det er noen undersøkelser som kan anbefales i ditt tilfelle.

Da vil jeg nevne klinisk undersøkelse av ryggen, dvs at legen gjør diverse tester og undersøkelser for å kartlegge hvor smertene sitter og hva de kan skyldes. Korsryggsmerter er særdeles vanlig, faktisk vil flertallet av oss alle ha dette i perioder i livet. Det skyldes oftest ikke alvorlig sykdom. Overvekt øker sannsynligheten for ryggsmerter, og da tenker jeg på dette med at du har gått opp 20 kg på ganske kort tid. Det er følgelig rent statistisk mest sannsynlig at du har "vanlig" muskulært ryggvondt, og at dette kanskje kan henge sammen med vektøkning, og at dette ikke har noe som helst med dine andre plager å gjøre.

Stressinkontinens kan ha forskjellige årsaker, og du må få dette utredet. Start med time hos gynekolog. Det finnes forskjellige måter å behandle dette på, helt avhengig av årsak. En slik utredning og evt behandling kan fastlegen din hjelpe deg med å få iverksatt. Det er vanskelig å se for seg at en helt typisk stressinkontinens som din, skulle henge sammen med PTSD eller ha psykologiske årsaker, forøvrig.

Dårlig form kan skyldes "alt eller ingenting". Dvs det finnes omtrent ikke en eneste sykdom, fysisk eller psykisk, som IKKE kan gi dårlig form, og samtidig vet vi også at de fleste tilfeller av dårlig form IKKE skyldes sykdom i det hele tatt, men for eksempel for lite trening, vanskelige faser i livet, uløste konflikter som tærer på overskuddet osv osv. Lege kan og skal undersøke om det finnes noen medisinsk grunn til det at en opplever dårlig form, men det er som sagt kun helt unntaksvis at en finner medisinske forklaringer på det.

Når det gjelder din økning i kroppsvekt på 20 kg på fire år, så vil det uansett eventuelle bakenforliggende medisinske forhold, alltid og uten unntak skyldes at du har inntatt mer energi via mat og drikke, enn det du har brukt. Det går ikke an å legge på seg, uten at det regnestykket "går i pluss". Og det går heller ikke an å gå ned i vekt, uten at en bringer regnestykket over i minus, dvs at en inntar mindre energi / kalorier enn det kroppen bruker. Da tvinges kroppen til å forbrenne kroppsfett, for energi må en jo ha. Men inntar en det man trenger av energi / kalorier eller litt mer, så bruker ikke kroppen av kroppsfettet i det hele tatt.

Jeg kan godt se for meg at en mulig forklaring på dine plager er ikke at du har en eller flere evt uoppdagede medisinske tilstander eller fysiske sykdommer, men at du kanskje har kommet deg gradvis inn i onde sirkler av "uhelse", hvor ingenting lenger er entydig årsak eller virkning, men hvor alt påvirker alt, i onde sirkler. F.eks. at frustrasjon over uløste helseplager gir motløshet og slitenhet, som igjen fører til mindre trening og mer stillesitting, noe som igjen øker sjansen for ryggsmerter og overvekt, hvilket igjen gjør deg mer sliten og i dårlig form osv.

Jeg ville ha hørt med fastlegen din om ikke det kanskje kan være en fruktbar måte å tolke og forstå dine helseplager på nå, samtidig som du får tatt tak i ting som sannsynligvis kan behandles vekk, slik som din stressinkontinens.

Jeg håper at mine innspill kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-