Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Skrumplever og ascites

Spørsmål

En som har hatt skrumplever og varicer i 13,5 år, med en alder på 41,5 år. Hva er sjansen for at vedkommende utvikler ascites. Er det vanligvis de siste månedene eller hva er det som skjer den siste tiden. Vennligst forklar hva som skjer den siste tiden. Har voksende lever.

Mann 41
Svar

Hei.


Ascites er væske i bukhulen, og det kan skyldes skrumplever. Hvor stor sannsynlighet det er for at en person med skrumplever utvikler ascites, avhenger i svært stor grad av årsaken og om det kan behandles. Ved den "endelige" løsningen levertransplantasjon, vil en kunne unngå ascites. Men skrumplever kan gå over i en irreversibel fase, for eksempel om det skyldes alkohol og alkoholbruken fortsetter. 

Gjennomsnittlig overlevelse ved skrumplever uten ascites er 12 år, men om en utvikler ascites i tillegg, så er er gjennomsnittlig levetid kun 2 år.

Omtrent halvparten av personer med skrumplever vil utvikle ascites innen 10 år. 

Ved skrumplever endres hele oppbyggingen av leveren ved at det dannes mer og mer arrvev pga leverskaden. Dette arrvevet vil så etterhvert kunne blokkere for portvenen, som bringer blod til leveren. Det vil da oppstå høyt trykk i denne, der den går gjennom bukhulen, og væske vil så sive ut gjennom åreveggen pga det økte trykket. 

Leveren har en ualminnelig lang rekke vitale funksjoner i kroppen, og når leverens normale funksjon avtar, vil dette påvirke nærmest de fleste kroppsfunksjoner, inklusiv hjernefunksjonen. Dette er i verste fall og til slutt ikke forenlig med liv.

Det går forøvrig an å tappe ut væsken inni bukhulen ved ascites, for å avlaste det store trykket det blir inni bukhulen, noe som medfører at det blir press opp mot lungene og tungt å puste. Dette gir symptomlindring i form av blant annet lettere pust, men er altså kun en lindrende behandling og ikke en kurerende behandling.

Alt dette er generell informasjon om skrumplever og ascites, og ikke nødvendigvis en beskrivelse av denne personens situasjon, så her må vedkommende naturligvis følges nøye opp av lege, for en optimal behandling.

Håper informasjonen var grei. Ha det bra.