Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Second opinion

Spørsmål

Jeg har en lang rekke plager jeg ikke får til å rime med noe legen min kan tenke seg som feiler meg, og nå begynner jeg å bli veldig redd for at det skal være noe virkelig galt med meg som vi ikke greier å finne frem til. Jeg er desperat! -febersmerter omentrent hver kveld -følelse av "Astma" symptomer etter jeg har løpt en kort avstand 50-100 meter. Trangt å puste -Halsbetennelse, eller synptomer på halsbetennelse på hs av og på siden januar. Ikke behandlet med antibiotika - periodisk vondt i venstre øret og mellom øret og kjeven. -Nattesvette. Har en ekstra dyne klar. Må bytte dyne mellom 0100-0300 hver natt -lite energi, føler meg sliten og overarbeidet på en måte. Føler meg generelt syk uten overskudd og energi. Jeg har vært til lege siden januar. Da mente legen jeg kunne være deprimert og jeg fikk cipralex som skulle hjelpe med det meste. Symptomene febersmerter, nattesvette, lite energi og overskudd startet ett par måneder før januar, men har bare blitt verre og jeg føler meg ikke deprimert. Itillegg har jeg fått alle de andre symptomene som perler på et bånd etter det. Idag går jeg på 20mg cipralex. Jeg er redd jeg blir behandlet for noe det ikke er, og tar medisiner uten grunn. Jeg har vært utredet for lupus siden 2011 men utredningen avsluttet de 2017. Jeg har vært mye plaget med nyrebekken betennelse, og er nylig behandlet for underlivsbetennelse. Hva bør jeg gjøre? Burde jeg sette foten ned hos legen? Hva bør jeg eventuelt ønske meg av utredning? Hva synes du lege bør tenke dette KAN være, mer for å utelukke med eventuelle prøver eller undersøkelser? Vi har MYE kreft og autoimune sykdommer i familien, på begge sider. Eller ene siden har mye kreft, og andre siden har mye autoimunt. Jeg har en tante med lupus, en med fibromyalgi, søskenbarn med diabetet, en med psoriasis, onkel med fibromyalgi, en med galleblære problemer. Hva skal jeg gjøre? Hva kan jeg kreve? Eller er jeg kanskje blitt litt hypokonder? Tuusenhjertelig takk for at du leser dette!!

Kvinne 25
Svar

Hei.


Du er altså en 25 år gammel jente, med subjektive helseplager, som din lege til nå ikke har kunnet forklare med noen sykdom eller diagnose. Og når du ikke får forklaringer, er det naturligvis lettere å bli bekymret og lure på om du har noen sykdom som ikke har blitt oppdaget, evt noen farlig sykdom. Du opplever "febersmerter" hver kveld, forteller du, men det blir noe vanskelig for meg å ta stilling til eller kommentere, da jeg ikke er helt sikker på hva du mener med det.  Opplevelsen av at det er vanskelig å puste når du har løpt en liten avstand, kan teoretisk sett være anstrengelsesutløst astma. Derfor bør du sjekkes for dette hos legen din, eller hos lungelege. Da vil pusteprøver og en provokasjonstest være aktuelt. Dvs at du må ut å løpe eller bli anpusten på noe annet vis, og så utføre pusteprøver.

Smertene mellom øre og kjeve kan du evt undersøkes for av en ØNH-lege. 

Du føler deg uten energi, du har nattesvette og føler deg ikke frisk. 

Jeg tenker også at det er gode muligheter for at mye eller noe av det du kjenner, kan være bivirkninger av medisinen du bruker. Jeg skal på ingen måte påstå noe hardnakket om dette, men at det er mulig, er klart. Eneste måten å finne ut av det på, er å prøve en periode uten Cipralex, så vil du se om noe av det du plages med, da forsvinner. 

Du spør om hva en lege bør tenke at dette "kan være", og det er ofte et riktig spørsmål å stille. Av og til er det slik at man har symptomer som gir assosiasjoner til eller mistanke om en konkret sykdom, hvis sykdommen har helt typiske og entydige symptomer. Men slik er det ikke i ditt tilfelle, dessverre. Jeg får ingen konkrete mistanker om eksakte diagnoser, ut fra det du beskriver her. Den eneste måten å nøste i slike mer diffuse symptomer på, er å undersøke pasienten grundig og utrede systematisk. 

Det er også viktig å være klar over at det på ingen måte er slik at alt en kjenner fra kroppen, pr definisjon må skyldes en sykdom av noe slag, eller at en vil finne forklaringer på alt en kjenner, om en bare utreder grundig og nøye nok. Jeg sier ikke at det er slik i ditt tilfelle, men det er meget viktig å være klar over at det ikke er slik at bare en undersøker lenge og grundig nok, så vi en til slutt finne en eller annen diagnose eller sykdom. For da kan man jo lett komme inn i tanker om at "jeg har noe de ikke finner",-uten at det nødvendigvis er slik.


Du spør om du bør "sette foten ned" hos legen. Det synes jeg ikke, for jeg vet ikke hva du skulle kunne oppnå med det. Og så spør du om hva du kunne ønske deg av videre utredning. Det jeg da foreslår, er det du allerede på en måte har gjort her ved å kontakte oss: En second opinion. Få en annen almenlege til å undersøke deg. Det hender at nye legeøyne ser ting på en ny måte, kanskje ser noe som har blitt oversett, tolker prøvesvar anderledes e.l.,og på den måten kan løse et helseproblem. Og andre ganger så kan det være at en second-opinion lege kommer til samme konklusjon som den første legen, f.eks. at en ikke finner tegn til påvisbar sykdom. Da kan det også være nyttig for pasienten det gjelder, det å få rede på at to leger vurderer ting likt, uavhengig av hverandre. 

Legen din kan ordne en slik second opinion  for deg, for det er en godt innarbeid arbeidsmetode innen medisin, og som legen din helt sikkert vil synes er en god ide for deg.

Husk at når du skal til en slik second opinion, så må du ha med komplett journal fra fastlegen, inkl alt av prøvesvar og utredninger m.v., så du slipper å gjøre en hel rekke ting om igjen.

Jeg håper at dette rådet kan være til nytte for deg, og det er det beste rådet jeg mener du kan få her og nå. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-