Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Second opinion på diffuse helseplager

Spørsmål

Hei! Jeg har noen diffuse og nå langvarige plager jeg gjerne vil drøfte med deg. For ordens skyld, jeg har fått utført en rekke tester hos min fastlege som blodprøver, utvidet stoffskiftetest, MR av hodet, EKG-Belastningstest , kardiologisk UL, så dette er mer som en second opinion å regne. Jeg sliter med en slags trøtthet som jeg kjenner spesielt i øyne/hodet. Det er som om jeg er sløv og treg, samt at jeg kjenner meg svak i de store musklene. Noen ganger kjennes det ut som bena er gele, men jeg klarer fint å stå og gå selv når dette pågår. Svimmelheten er slik at om jeg gynger fra side til side blir den verre, men ikke vedvarende. Kjenner også også på ett slags trykk i hodet (u.smerter) og jeg har hatt kronisk tett nese i snart 2 måneder. Siste blodprøver tatt for 2 uker siden viser ingenting. Er helt utrent men har hvilepuls på 61 og er ofte under dette på natten ifølge min smartklokke. Jeg kjenner meg ofte stiv i nakke og har noe smerter i ryggen dersom jeg bøyer meg i noen stillinger. Har du noen tanker om hva jeg kan eller bør utrede videre?

Mann 37
Svar

Hei, du er en mann på 37 år som har noen diffuse helseplager, som du allerede har fått undersøkt hos lege, og en har hittil ikke funnet noen tegn til sykdom hos deg. Det er bra, for det betyr at det er svært sannsynlig at du ikke har noen sykdom.  Det er vel verd å være klar over at det er fullt mulig og meget vanlig å kjenne det ene og det andre fra kroppen, uten at det har med sykdom å gjøre.

Her har du bedt om second opinion, dvs få en annen leges vurdering av det samme. Det er ofte et fornuftig tiltak ved diffuse helseplager, og det kan enten ende med at second opinion-legen er av samme oppfatning som første lege, og det øker sannsynligheten for at legen har rett, hvis to leger uavhengig av hverandre tenker det samme, eller det kan ende med at den nye legen ser noe den første legen har oversett, feiltolket e.l.

Men en slik second opinion blir nok bare fullgod om legen kan reellt undersøke deg og snakke med deg, og dersom en har full tilgang til alt som er tatt av blodprøver, alle utredingssvar og epikriser osv., og det har jo jeg dessverre ikke her. Når du forteller at siste blodprøver viste ingenting, så sier det meg igrunnen ingenting, for jeg vet jo ikke hvilke blodprøver som er tatt. 

Vil du ha en fullgod second opinion, som faktisk kan være lurt i ditt tilfelle, kan du bestille time hos en annen almenlege med denne bestillingen, eller du kan få din fastlege til å arrangere dette for deg, for det er en anerkjent og god arbeidsmetode, som også leger ofte anbefaler.


Men ut fra de forutsetninger jeg har her, så tenker jeg at du bør ta en senkning for se om du kan ha det som heter polymyalgia revmatika, en revmatisk sykdom som sitter i muskulaturen i lår / hofte / overarmer / skuldre, og som kan gi følelse av svakhet i disse musklene. Diskuter denne muligheten med legen din.

Sjekk om du har fått undersøkt dine vitamin- og mineralnivåer, diabetes, blodprosent.


Det at du er helt utrent, slik du sier, kan også være hele eller deler av årsaken, for kropper som ikke blir brukt, vil vanligvis fungere dårligere etterhvert. 

Om ikke utredninger kommer med andre forklaringer på dine plager, kan det være en interessant hypotese å teste ut: Du kan da begynne å trene, og se om det påvirker helsen din til det bedre, og symptomene du beskriver, evt avtar og forsvinner over tid. Gjør det det, har du påvist en mulig sammenheng og årsak. Det ville jeg har gjort. 


Håper at mine råd og innspill kan være til nytte. Lykke til.