image: Second opinion om utredning av mageplager

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Second opinion om utredning av mageplager

Spørsmål

Hei! Har etter tidligere henvendelse til dere prøvd å komme litt videre i utredningen. Det jeg egentlig sitter igjen med som hovedsymptom er mageplagene mine.

- Jeg er til stadighet oppblåst i magen, merker det veldig godt når jeg sitter - Det er flere matvarer jeg ikke tåler/blir uvel av (er utredet for cøliaki)

- Jeg føler at magen gir en varmefølelse her og på kroppen som stammer herfra

- Når jeg dusjer kjenner jeg at det er varmt i området rundt magen, som om jeg er solbrent her

- Avføringsvanene er uregelmessige (jeg har undersøkt tarmene med koloskopi og fjernet en rekke polypper nylig og for 5 år siden)

- Jeg har noen ganger plagsom hjertebank og uregelmessige hjerteslag etter inntak av noen matvarer, det er helt tilfeldig hva og er ikke nødvendigvis fettrik/usunn mat heller

- Jeg har påvist fettlever

Legen min ønsker ikke å utrede mine mageplager på bakgrunn av at jeg for 5 år siden ble utredet for smerter i mellomgulv pga for mye syre i magesekken. Dette til tross for at disse plagene er annerledes enn den gang, den gangen var det ren smerte i dette området og ikke de plagene jeg har nå. Jeg har prøvd syredempende nå også uten noe endring. Jeg er godt utredet så har en viss forståelse for at legen ikke vil utrede for mageplagene mine. Jeg føler som sagt jeg er godt utredet ellers, men vi klarer bare ikke å komme til bunns i disse plagene mine, og heller ikke noen av mine tidligere nevnte uspesifikke plager som: - Generell uvelhet - Varmefølelse - Hjertebank - Oppblåst mage

Ut ifra tidligere svar jeg fikk så seponerte jeg både Spirix og Micardis Plus i 2 måneder, og tok blodprøver før/etter. Jeg merker lite bedring i formen, spesielt ift mageplagene, men blodprøvene (vedlagt) normaliserte seg. U-5-HIAA og dU-5HIAA ble ikke sjekket på nytt av uviss årsak. Min lege har konkludert med at alt dette skyldes angst, noe jeg er helt uenig i, spesielt med tanke på mageplagene. Mitt spørsmål er, hva ville du gjort nå med tanke på evt. videre utredning?

Mann 33
Svar

Hei.

Du er altså en 33 år gammel mann, som er overmåte grundig utredet, men lurer på hvordan du skal eller kan utredes videre. Den beste til å si noe om dette i en så kompleks og omfattende sykehistorie og utredningsprosess som dette er din fastlege. For en utenforstående som meg, som kun har tilgjengelig den informasjonen du kommer med her, blir dette veldig vanskelig, for ikke å si umulig. Det du ber om, er en second opinion, og det er ofte hensiktsmessig i slike tilfeller for både pasient og lege. Men for å kunne gjøre en second opinion i komplekse tilfeller som dette, så må man som lege ha tilgang til hele pasientens journal, alle epikriser og prøvesvar, samt ha mulighet til å snakke med og å kunne undersøke pasienten.

Jeg forstår veldig godt ditt ønske om en second opinion og støtter deg i dette, og jeg er sikker på at din fastlege vil være enig i det. Derfor synes jeg du skal få din fastlege til å ordne en slik second opinion for deg, hos en annen almennlege, som er riktig instans for slike situasjoner og problemstillinger som dette. Fastlegen kan henvise til dette, eller du kan naturligvis bestille time selv hos en annen almennlege uten å gå via fastlegen. Hvis du gjør det, er det helt nødvendig at du gir den nye legen en komplett kopi av din fullstendige journal.

Jeg kan ut fra foreliggende opplysninger ikke komme med nye konkrete utredningsforslag, men som du forstår tror jeg det som er riktigst for deg nå, er en god second opinion, -som også er å anse som en del av en utredning. Det en slik second opinion kan ende opp med, vil være nyttig uansett. Hvis en ny og uavhengig lege kommer til samme konklusjoner som din fastlege, så vil det være ganske så sannsynlig at det er en korrekt vurdering, siden to leger kommer til samme konklusjon uavhengig av hverandre, og det vil være lettere for deg å stole på. Og om den nye legen ser noe som er oversett, misforstått eller glemt, eller ser nye hensiktsmessige undersøkelser som kan foretaes, så vil det være nyttig også.

Jeg anbefaler deg følgelig å følge dette rådet, som er det eneste gode og konkrete jeg kan komme med her og nå i din situasjon, og jeg håper du vil følge det, og er ganske sikker på at du vil ha nytte av det uansett hva som kommer ut av det. Lykke til.

Illustrasjonsfoto øverst: sipcrew / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-