Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

"Rare og uforklarlige plager"

Spørsmål

Hei! Har i en lengre periode (nesten 4 måneder) hatt en del rare og uforklarlige plager. Det er ikke sikkert plagene har noen sammenheng, men alle er like fremtredende ennå. Først og fremst føler jeg meg generelt sett uvel, som om jeg har feber (uten å ha det), trøtt, sliten, svimmel (av og til akutt 1-2 sekunder). Med andre ord veldig generelle symptomer på at noe ikke er som det skal. Føler generelt sett en del plager kommer "anfallsvis" Det som er mer spesielt er at jeg plages mye med en slags anfallsvis brå varmefølelse i kroppen, spesielt i fjeset. Ingen svetting, kun varm i hud og kropp, nesten som en følelse av å være solbrent. Kan jobbe ute i 0 grader og være kjempevarm, så kan det gå en stund og da fryser jeg plutselig veldig. Dette har vart i nesten 4 måneder og jeg har ingen idè om hva det kan være eller hva som eventuelt kan utløse det. Føler det er verre om kvelden, men det kan være fordi jeg kjenner mer etter da. Jeg har mageproblemer med diaré daglig, av og til kvalme. Det kommer lite ut, mange ganger for dagen, og avføringen er alltid løs. Dette er helt uavhengig av hva jeg spiser og drikker, merker ingen forskjell. Det er litt periodisk også, kan være bedre noen dager. På toppen av det hele føler jeg meg urolig og til tider veldig forvirret. Jeg er også plaget med en slags fjernhetsfølelse. Jeg glemmer mye mer enn før og sliter med spesielt tall og skriving. Det er som om jeg er 10 ganger mer distrè enn vanlig. Dette er naturligvis skremmende og nytt for meg. Jeg håper det kan finnes noen årsak til mine symptomer og at det kanskje kan settes i sammenheng, selv om jeg vet at mye av dette er generelle ting som kan være svært mye forskjellig.

Mann 33
Svar

Hei.


Du skriver avslutningsvis følgende kloke og korrekte ord:


"Jeg håper det kan finnes noen årsak til mine symptomer og at det kanskje kan settes i sammenheng, selv om jeg vet at mye av dette er generelle ting som kan være svært mye forskjellig. "


Dette stemmer nemlig. Slike plager som du har beskrevet her, er ytterst uspesifikke symptomer, dvs de peker ikke i retning av noen som helst konkret enkeltdiagnose eller sykdom. De kan rett og slett skyldes "alt eller ingenting", for å si det slik. Det kan skyldes fysisk sykdom, det kan skyldes psykisk sykdom eller psykologiske årsaker (jfr at du forteller under tilleggsopplysninger om angst og OCD/tvangslidelse), og det behøver ikke å skyldes sykdom i det hele tatt. 


Den eneste måten å finne ut av dette på, med målsetning å finne noe som kan hjelpe deg, er derfor å få dette utredet bredt og grundig. Det første som skal gjøres, er å finne ut om det kan skyldes fysisk sykdom. Derfor er mitt råd til deg at du oppsøker fastlegen din, for å få oppstartet en utredning av dette. Når eller hvis fysisk sykdom blir utelukket, kan dere sondere videre omkring muligheten for at det kan henge sammen med psykologiske forhold eller dine psykiske plager.


Jeg håper at disse rådene kan hjelpe deg videre, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-