Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pustevansker og hjertebank behøver ikke å bety sykdom

Spørsmål

Hei! Jeg har i flere måneder hatt mye hjertebank og tungpusthet. Har astma fra før, men er ikke astma tungpusthet jeg kjenner på, mer at det er tungt å trekke inn pusten. Dette er periodevis verre og bedre, men tilstede til en viss grad hele tiden siden dette oppsto. Dersom jeg ligger på sofaen og reiser meg for å hente noe og deretter setter meg ned igjen, får jeg skikkelig hjertebank, blir tung i pusten å kan ha litt «ujevn» puls i en bitteliten stund. Jeg har vært hos hjertelege som tok ultralyd og sykkeltest, der alt så fint ut bortsett fra at jeg ikke skal «brå» stoppe å trene når jeg trener, da jeg blir svært svimmel av dette. Dette mente han var på grunn av min høyde (1.80cm og normalvektig). Gikk ikke med måler over flere dager. Har forresten tatt blodprøver for et halvt års tid siden som viste normal hb og kun en mangel på fosfat, så måtte ta tilskudd en liten stund. Fikk også et plutselig utslett over natten, har nok ikke noe med saken å gjøre men hvilken type utslett er dette? Kjenner det ikke og klør ikke, ser ut som flekker med blod på en måte. Dette er forresten på overarmen. Spørsmålet mitt er om jeg skal slå meg til ro med det legene har sett til nå og at ting er fint, eller gå tilbake å sjekke videre? Føler meg tidvis veldig dårlig og sliten av den minste anstrengelse.. ikke kjekt å gå med hjertebank så ofte, men kan det være at jeg bare er sensitiv for å kjenne eget hjerte? Har hjerteproblemer i familien og synes derfor dette er litt skummelt. Mvh jente 21

Kvinne 21
Svar

Hei.


Du er en jente på 21 år, og bare det i seg selv tilsier at det knapt finnes noen sannsynlighet i det hele tatt for hjertesykdom hos deg. Jeg tenker at ditt eget forslag til "diagnose" her, det at du er "litt for sensitiv for å kjenne eget hjerte", etter alt å dømme er en god forklaring. Hvis man er det, vil en på en måte ubevisst "overvåke" kroppen alt for nøye, og legge merke til ting som andre overser. Hjertebank og ekstraslag er noe de fleste av oss kan ha av og til, men vi overser det vanligvis. Men hvis man har begynt å bekymre seg, vil dette oftest medføre en økt overvåking av kroppen og hjertet, på en måte som hjernens "antenner" blir innstilt for følsomt, noe som medfører at en fanger opp små sanseopplevelser fra hjertet. Den økte beredskap i kroppen, bekymringen for om man har en sykdom, gir også økte mengder stresshormoner i kroppen, blant annet adrenalin, og det igjen virker direkte inn på hjertet og kan gi raskere puls / hjertebank / økt mengde ekstraslag. Altså en ond sirkel av bekymring / "symptomer". 

Slike ting går vanligvis fort og effektivt over når en får forklaringer og slutter å bekymre seg, blant fordi at kroppens beredskap da senkes og nivåene av stresshormoner synker.

Din følelse av at det er tungt å trekke pusten, er også helt typisk for slike psykologiske spenninger. Hverken hjertesykdom eller lungesykdom gir slike symptomer.

Forøvrig er det viktig å sjekke med blodprøver at du ikke har høyt stoffskifte, for det kan gi hjertebank. 

Når det gjelder ditt utslett, så tror jeg ikke dette skyldes sykdom, men mer sannsynlig tilfeldigheter.  Ut fra bildet kan det kanskje se ut som små hudblødninger som følge av at du kan ha vært utsatt for press eller friksjon i det lille området hvor prikkene var. Skulle dette mot formodning ikke forsvinne eller bli verre, så kan du heller la legen din ta en titt på dette.

Jeg synes alt i alt at du har enhver grunn til å stole på din leges konklusjoner om at du ikke er syk.

Ha det bra.