Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Psykosomatiske plager

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 25 år som har hatt en rekke symptomer, og jeg lurer på hva det kan være som feiler meg. Symptomer: Konsentrasjonsvansker Brystsmerter Indre skjelvinger Klemmende følelse på venstre siden av magen Røde øyne etter søvn Morgenstivhet og treghet Nakkesmerter hjertebank Ujevn puls alkoholintoleranse Nyrestein Vonde muskler i hele overkroppen Ryggsmerter mellom skulderblad, "lyning" i overkroppen Tung pust- må konsentrere meg om å puste Hoste/brekninger Tretthet/slapphet Diare- bæsjer ofte Hode fungerer ikke/ tomt Ekkel følelse under adamseplet på høyre side Angst/ føler jeg er skikkelig sjuk Dårlig hukommelse Trenger mye søvn Varme følelse Svimmelhet

Mann 25
Svar

Hei.


Det første som slår meg med en gang jeg leser dine lister over det du plages av, er at dette etter alt å dømme ikke skyldes noen fysisk sykdom. Det er tilnærmelsesvis umulig å tenke seg, blant annet fordi det ikke finnes fysiske sykdommer som kunne gi alle disse plagene fra så mange forskjellige organer i kroppen.

I tillegg så har vi som almennleger svært mye erfaring med pasienter med slike plager, og gjenkjenner det derfor fra pasient til pasient. De vanlige forklaringen på slike ting er at det er psykosomatiske plager, dvs fysisk følbare symptomer som følge av psykologiske faktorer, som angst, stress, bekymringer m.v. Det er noe vi alle kjenner fra tid til annen, f.eks. i form av stramme nakkemuskler og hodepine ved stress. Det blir lett onde sirkler ut av slike ting, ved at du kjenner det du kjenner, og naturligvis begynner å lure på hva det skyldes og om det evt skyldes alvorlig sykdom, og så vil slike tanker og bekymringer skape nye fysiske symptomer og forverre det du kjenner. Hvilket igjen gir deg mer bekymringer og tanker om sykdom. 

Det er vanskelig å tenke seg at ikke det er slike mekanismer som er på gang hos deg nå. 

Det eneste unntaket måtte være nyrestein, om du har fått påvist det, for det er en faktisk fysisk ting, noe man har eller ikke har, og det har ingen ting med psykosomatiske plager å gjøre. 

Den mest effektive behandlingen av slike plager er å få rede på hva det skyldes, og å forstå hvordan slik oppstår. Når en har forstått dette, har en tatt vekk bekymringsbiten i det hele, og det er motoren i slike onde sirkler.

Derfor synes jeg du skal gå til fastlegen din med dette, for en grundig prat. Ta med deg utskrift av spørsmål og svar her til din leges orientering, og så har dere en god samtale videre der vi nå runder av. Dette er jeg sikker på er det som vil kunne hjelpe deg mest, og jeg ønsker deg lykke til.