Prikking i hodet, endret fargeopplevelse: Psykosomatisk eller ikke?

Spørsmål

Hei. I sommer har jeg slitt med angst og depresjon, men etter lang sykmelding og hjelp fra foreldre, fastlege og en time til dps følte jeg at dette ga seg. Har ikke hatt noe symptomer på verken angst eller depresjon på 1 måneds tid. Men har slitt mye med rare symptomer fra hodet etter den tiden. Har kalde prikkinger i hodet (kjennes ut som kalde regndråper), dette kjenner jeg også i ansiktet. I det siste har det begynt å strømme varmt nedover ansiktet og får også vondt i ørene (kjennes ut som ørebetennelse, selv om det ikke er det) og nakke. Tenkte i begynnelsen at dette kunne være følelsesmessig stress og vanlig hodepine siden jeg har lest at dette kan være vanlig etter angst. Men nå har det gått flere uker uten at det har gitt seg og har også blitt verre. Har også sett svarte prikker (ikke mange) og her om dagen ble hvite farger blått på venstre øye. Dette er veldig ubehagelig og uroer meg litt, men har lite lyst å ta en time til fastlege da det har vært mange turer ned dit i sommer på grunn av angsten. Vil derfor høre om dette er verdt og sjekke ut før jeg evt bestiller en time, eller om det er ufarlig.

Kvinne 22

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Det er svært vanlig at angst kan gi rent fysisk følbare symptomer, ikke minst prikkinger i hender og tunge osv, noe som ofte kommer av ubevisst hyperventilering. Og det kan godt være at alt du her beskriver, kan tilskrives angst, spesielt dette med prikking i ansiktet osv, men samtidig har du symptomer som er mer vanskelig å tilskrive angst. Det er dette med at du "hvite farger ble blå" på ett øye. Det at du så det kun på ett øye, og ikke begge, gjør at vi kan se bort fra angst som årsak, for det kan ikke gi symptomer fra kun ett øye. De sorte prikkene du har sett, kan være såkalte "floaters", uklarheter i glasslegemet, som svært mange av oss har, og slike er ufarlige. Det kan være at du tilfeldigvis har oppdaget disse nå, og at de ikke har noe med dine resterende symptomer å gjøre.

Og så er det dette med at symptomene dine har vart i flere uker og blir stadig verre, det er også et poeng som taler i retning av en legesjekk, slik du spør om.


Alt i alt blir derfor mitt svar at jeg synes du bør bli undersøkt for dette hos fastlegen. Det skal du ikke tolke dithen at jeg tenker at du nødvendigvis har noen fysisk sykdom, men fordi dette er et noe uklart og atypisk symptombilde, noe som gjør at jeg ikke vil eller bør trekke sikre konklusjoner av noe slag, over nett og uten legeundersøkelse. 


Håper det var greit svar. Ha det bra.


Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-