Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Press i magen og nedsatt følelse i penis

Spørsmål

Hei. I vår var jeg permitert og gikk mange lange turer. I noen år har jeg fått lynende smerter fra venstre hofte side ved ymse anledninger, som for eksempel når jeg har bøyd meg ned, eller sittet på setet. I juni kjente jeg et trykk på venstre side nederst i magen ved overgangen mot hofte. Røntgen av hofte viste ingenting. Fra august har presset vært i samme område, men på høyre side. Jeg blir anspent i overkroppen/mage når jeg spaserer. Det kjennes som om jeg har tatt situps. På grunn av dette kan jeg ikke bevege meg rundt mye. Jeg blir helt varm og svett inni meg. Kjønnsorganet har nedsatt følelse, og jeg kjenner ikke på natten at jeg må tisse. Jeg får også iblant vondt i penis og den er mye mindre sensitiv. Det presser og trykker som sagt på høyre side. Avføringsprøver viser ikke blod i avføringen. Det ble undersøkt fordi jeg har slitt med en urolig mage i de siste åtte år. Når trykket kom måtte jeg også langt sjeldnere på do enn før. Jeg våkner ofte om natten med at høyre hånd er nummen. Jeg må riste den igang. Alt dette startet i juni. MR viser at det ikke har noe med MS å gjøre. Presset og trykket gjør at jeg ofte må ty til smertestillende. Livskvaliteten har blitt dårlig på grunn av dette. Sover og våkner om natten med helt tørr munn. Slet ikke med søvnen før alt dette startet. Jeg får muskelspenninger i ryggen. Kan bare glemme å spasere. Da verker det i høyre bein når jeg kommer hjem. Kan legen legge meg inn på sykehus for undersøkelser? Hvilke undersøkelser anbefaler du videre? Er CT av mage/buk bedre enn MR undersøkelse? Trykket/presset i høyre side da jeg satt i en stol gjorde at jeg fikk krampe i høyre bein når det var på sitt mest intense. Jeg kjenner meg veldig motløs. Jeg kan ikke være aktiv og drive sport uten å få vondt, for jeg blir anspent i overkroppen og får hoftesmerter på venstre side. Jeg vet ikke steget videre. Lurte på om du har noen råd om hva jeg bør gjøre av videre undersøkelser. Jeg legger med bilde som viser hvor trykket/presset kommer fra. Noen gang kjennes det som revmatisme.

Mann 43
Svar

Hei.


Dette er meget komplekst og diffust, og derfor i liten grad egnet for rådgivning over internett. Det krever grundige kartleggende samtaler med almennlege over tid, og for å skulle si noe om dette må en ha tilgang til din journal for å lese de vurderinger som er gjort så langt, noe jeg ikke har. Det du spør om her, er det vi kaller en second opinion, og det er i seg selv en riktig gode ide i vanskelige utredningstilfeller som dette, så hold på den tanken. Men det lar seg som sagt ikke gjøre uten å kunne snakke grundig med deg, undersøke deg, lese alt som finnes av journaler og epikriser m.v. Derfor er et av mine råd til deg å få nettopp en slik second opinion, hos en annen almennlege. Det er en riktigere ende å begynne i, enn å anbefale konkret undersøkelse X eller Y.  Slik er det, fordi at for å kunne anbefale veien videre og ta stilling til hvilke undersøkelser som kan være aktuelle, så må det kartlegges ved hjelp av grundige samtaler og vurderinger ifra almennlege, som har som spesialkompetanse å "tenke bredt". 

En slik second opinion kan du få enten ved å ta det opp med fastlegen din, som har rutiner på dette med second opinion. Fastlegen din vil da henvise deg til en annen almennlege og videresende din komplette journal og be om en second opinion. Det er ofte nyttig både for lege og pasient, så jeg tenker at din lege sikkert er enig i at dette er hensiktsmessig for deg.

Alternativt kan du selv bestille time hos en almennlege ved en privatklinikk. Men da må du ha med deg en fullstendig kopi av din journal hos fastlegen, det er helt vesentlig.


Jeg synes også du bør diskutere med fastlegen din om du bør henvises til en nevrolog. Det er på grunn av dette med at du har nedsatt følsomhet i penis, hvilket kan indikere mulig nevrologisk sykdom. Dette synes jeg er viktig, og du bør ikke unnlate å følge akkurat dette rådet. 


Du spør om "hva som er best" av CT eller MR av mage og buk. Det er litt "feil spørsmål", fordi at man velger undersøkelse alt ut fra hva man ser etter og hva klinisk problemstilling er, og forøvrig er det ikke sikkert at et bilde av magen er noe som vil føre til løsninger på dine helseproblemer i det hele tatt, og hvorvidt det er det eller ikke, er en av de tingene din fastlege og / eller en second opinion almennlege vil finne ut for deg, ved å kartlegge dine plager ved hjelp av grundige samtaler og undersøkelser.


Mitt klare råd til deg er følgelig å la din fastlege styre denne utredningen videre, for dette er vanskelig og komplekst, og heldigvis er det slik at du selv slipper å finne ut hvordan du bør undersøkes videre, og din oppgave blir å forklare dine problemer tydelig nok til legen, samt sørge for å holde regelmessig kontakt inntil du får forklaringer og løsninger på dette.


Jeg håper rådet er tydelig og klart, og at informasjonen er til nytte for deg. Jeg ønsker deg lykke til.