Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plages av svimmelhet, legen mener det er psykisk

Spørsmål

Hei. I 2017 begynte jeg å få svimmelhetsanfall, noen virkelig kraftige ut av det blå, andre ganger når jeg reiste meg og noen ganger en slags blanding av disse to. Nå i dag får jeg fortsatt disse episodene av voldsom svimmelhet, men mest svimmelhet i forbindelse med at jeg reiser meg, feks etter jeg har sitti på huk osv. det er ganske slitsomt da det er hver eneste gang. og noen ganger varer det lenge, jeg blir uvel, føles som om jeg er på båt, jeg blir voldsomt trøtt av de kraftigste episodene. Dette gjør meg veldig engstelig, noe jeg også har tatt opp med min fastlege mange ganger. Han mener det er angst. Jeg har også en nesten konstant følelse av å ikke få nok oksygen, kjennes ut som om lungene skriker etter luft. Føler meg tungpustet og at jeg ikke får dratt pusten ordentlig inn.det er verst når jeg er i bevegelse. Dette har vart i mange mnd. nå. men har hatt episoder tidligere også.Ser også av og til at leppene mine er blålige. I det siste har jeg oppdaget at pulsen er lav av og til. da ligger den på alt fra 45-55. Musklene mine får fort en sånn melkesyre følelse. Fort sliten. kan ha problemer med å helle kaffe på kanna. En annen ting jeg har lagt merke til er at hjertet mitt kan slå kjempe hardt, men veldig sakte. Svimmelheten når jeg reiser meg er slik at det svartner for meg, kjenner pulsen dunke veldig i hele hodet og det gjør vondt/er ubehagelig i hodet. Jeg vet at mye av det jeg beskriver er typisk angst. Det jeg synes er ubehagelig er at ingenting blir sjekket ordentlig, man går rett på angst. Jeg har store problemer med disse symptomene i hverdagen. Det går virkelig ut over livskvaliteten min og jeg er forferdelig sliten hele tiden. Kan nevnes at jeg ikke er i jobb pga jeg sliter med utmattelse/trøtthet. Orker svært lite. Jeg er redd for at det er noe galt med hjertet mitt, eller lungene mine. Eller i hjernen. Legen har sjekket oksygenmetning i blodet som var på 98% og tatt endel blodprøver av meg. han har ikke sjekket blodtrykk, lyttet på hjertet el.

Kvinne 32
Svar

Hei.


Du har rett i at mye av det du beskriver her, helt klart kan skyldes angst. Og det kan avgjort være forklaringen også. Men en skal aldri tilskrive fysiske symptomer angst, før fysisk sykdom er utelukket. Du har fått foretatt en del undersøkelser i den forbindelse, ser jeg, og ikke funnet tegn til fysisk sykdom. Det er jo bra. Jeg går ut fra at legen din har vurdert det slik at du er grundig nok utredet for fysisk sykdom, til å kunne konkludere med at dine plager har psykologisk årsak. Det er du imidlertid ikke helt enig i, forstår jeg her. Blant annet skriver du at legen din har ikke sjekket blodtrykket eller lyttet på hjertet. Det synes jeg i utgangsgpunktet hører med i en slik utredning, så det synes jeg derfor at du skal få legen din til å gjøre. Det med din tidvis lave puls er naturligvis også et moment i den sammenheng. Diskuter med din lege om dette kan være grunn til å få foretatt en langtidsregistrering av hjerterytmen (24-timers EKG), for å se etter rytmeforstyrrelser. Når jeg sier dette her, skal du naturligvis ikke tolke det i retninga av at jeg "tror" dette er tilfelle, men det er bare generell høyttenking om din situasjon og utredning av slike plager generelt.

Jeg synes også at du når du tar kontakt med legen din, forteller legen om akkurat det du har fortalt her, dvs at du hittil ikke har klart å slå deg helt til ro med legens konklusjon om at dine plager skyldes angst, for hvis du gjør det, vil legen kunne forklare deg mer hvordan han/hun har tenkt om dette. Slike forklaringer og enhver informasjon vil ofte kunne gjøre det lettere for deg å akseptere en forklaring om at angst kan være årsaken, -hvilket det naturligvis også kan være, noe jeg ser du selv holder som en åpen mulighet.

Håper mine råd kan være til nytte. Lykke til.