Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plager fra nese, ører, øyne: Finnes en diagnose som kan forklare alt dette?

Spørsmål

Hei, har vært konstant snørrete i mange år, varierer fra løs til tett, rennende, pottetett. Har sjelden brukt nesespray! Snyter ofte blodig snørr, antagelig fordi det blir så sårt.Har bilder av snytepapir for å vise variasjoner på 2 dager. Standard allergiprøve viser 0 allergi. Nyser, hoster opp slimklumper i perioder, mye ørevoks, ofte vitt belegg ytterst i øret,se bildet av hva jeg får under neglen når jeg skraper ytterst i øret. . Siste tiden har jeg svie i øynene, kommer og går, men nesten så jeg reagerer på min egen tårevæske. Har brukt neseolje. Renser ørene normalt når jeg dusjer 2-3 ganger i uka. Har testet å ikke smøre ansiktet for å se om det kan være krem som svir men like ille uten krem. Skal på røntgen for å sjekke bihulene. Har brukt nasonex spray. Finnes det noe som inneholder alle disse symptomene ? Holder på å bli gal.

Kvinne 46
Svar

Hei.


Du plages med konstante problemer fra nesen med både tetthet og renning, mye ørevoks, samt tendens til nysing. Du harker tidvis opp slimklumper, og i den senere tid har det begynt å svi i øynene dine også.


Du spør: "Finnes det noe som inneholder alle disse symptomene ?"

Da mener du vel om det kan tenkes at det finnes en diagnose som kan gi alle disse symptomene. Jeg kan ikke se for meg hva det skulle være, men en eventuell allergi kunne jo ha gitt symptomer fra både nese og øyne. Du sier imidlertid at "standard allergiprøve" ikke har vist tegn til allergi, men en "standard allergiprøve" finnes egentlig ikke. En kan sjekke ved blodprøver om en har IgE (antistoffer forbundet med allergi) mot det en mistenker, men sjekker en for ting man ikke er allergisk mot, vil jo slike prøver være negative. En mer nøyaktig undersøkelsesmetode er prikktesting på huden. Diskuter med fastlegen din om du kanskje bør gjøre det.

Videre vil lokale forhold i nesen kunne gi slike plager du forteller om, f.eks. skjev neseskillevegg. Siden du er så plaget med nesen som du er, er det antagelig riktig at du blir undersøkt av en ØNH-lege, så ta dette opp med legen din også.

Din svie i øynene kan f.eks. skyldes allergi, det er jo vår og pollen nå, så du kan kanskje teste ut øyedråper mot allergi. Hjelper de så bekrefter jo det at det er en allergi som er årsaken. Videre kan du ha nedsatt produksjon av tårevæske, evt øyehår som gror innover, mulighetene er mange, og dette er noen fastlege og/eller øyelege bør se nærmere på for deg.


For nesen sin del kan du også kjøpe et neseskyllehorn eller -flaske på apoteket, og spyle gjennom hele nesen en eller flere ganger med fysiologisk saltvann. Forsøk det også over en periode, for å se om det kan hjelpe deg.


Håper at mine råd kan være til hjelp for deg med å finne gode løsninger her. Lykke til.