Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Omtrent enhver sykdom kan gi trøtthet

Spørsmål

Jeg har fått konstatert fettlever hos fastlege og på ultralyd. Jeg lurer på om legen på ultralydlaboratoriet ville sett det om jeg hadde levercirrhose? Da er det jo ikke noe å gjøre for meg , og i stedet for å bruke penger på ernæringsfysiolog, da jeg ikke drikker alkohol og aldri har gjort det må det jo være for at jeg er fet. Jeg er 154 cm og veide 60 ved siste veiing, kanskje mer nå. Jeg er veldig trett pga denne lidelsen og i går våknet jeg ikke før kl 1500 på dagen. Jeg kan ha hatt sykdommen lenge, da det ble oppdaget tilfeldig, da jeg har hypotyrose som aldri har vært slik at jeg har hatt noe normalt liv å leve,. og legen min kan ikke noe med andre medisiner enn Levaxin som ikke hjelper. Jeg trodde appendix lå på venstre side? Legen på ul fant den på høyre side. For to år siden var jeg innlagt for blindtarmsbetennelse, men legene gadd ikke operere og jeg fikk en haug med antibiotika intravenøst. Disse skulle jeg ikke hatt, da de ikke passer til min epilepsidiagnose. Derfor stoler jeg ikke på sykehuset jeg til hører mer. De har gjort feil operasjonsmessig på en annen avd. så det er nok nå. Jeg lurer på om legen på ultralydlaboratoriet ville sett det om jeg hadde levercirrhose? Vises det på ultralyd eller må jeg ta en biopsi? Setter pris på om du nevner et skikkelig sykehus jeg kan få det gjort på. Slik at de ikke lar meg blø i hjel eller noe. Det er viktig for meg å vite om jeg har levercirrhose, da jeg må ordne et testamente og vet jeg har noen år igjen å leve da. Jeg har ikke livsarvinger. Arver foreldrene mine meg automatisk? Jeg lurer på om fettsuging av magen vil hjelpe, da jeg har en del magefett, selv om jeg ikke spiser mye og så og si aldri er sulten, men det er jo en del av sykdommen, av og til kvalm. Jeg er trett og våknet klokken 1500 på dagen i går. Jeg prøver å trene. Jeg er 154 cm og 60 kg ved siste veiing. Jeg vil helst bare sove, og ikke stå opp. Håper du kan hjelpe med noen svar . På forhånd takk. Leverprøvene var ok sist, men ul viste likevel fettlever. Medisiner og sykdommer: Epilepsi: Orfiril long 300 mg morgen og 600 mg kveld. Rivotril 2 mg morgen og kveld. Astma, men glemmer å ta medisin for det, når jeg skal sykle eller liknende det går fort over når jeg har kommet opp bakken har 60 % lungekapasitet. Levaxin mot hypotyrose 300 mikrogram eget ansvar , fine prøver, usikkert om jeg er trett av hypotyrose eller fettlever.

Kvinne 50
Svar

Hei.


Hadde du hatt levercirrhose, ville en ha sett tegn til dette på ultralyd, og du ville ha hatt unormale svar på leverprøver (blodprøver) , hvilket du ikke har. Det er derfor ingenting som tyder på at du skulle ha dette, ut fra det du her beskriver.

Har man mistanke om levercirrhose ut fra en ultralydsundersøkelse, er det biopsi som er måten man gjør en endelig bekreftelse av diagnosen. Men ingenting her tyder på at du trenger dette.

Overvekt er en vanlig årsak til fettlever, men siden det også kan ha andre årsaker, er det viktig at du utredes hos fastlegen for dette, for å fastslå en sikker årsak.

Du skriver at du kan "ha hatt denne sykdommen lenge", men på en måte er det litt feil å kalle fettlever en "sykdom", det er mer å anse som et symptom eller unormalt funn.

Dersom det skyldes overvekt, er det bare ett av overvektens "ansikter", men dersom det skyldes andre ting, for eksempel hepatitt eller alkohol, så kan det anses å være en del av en alvorlig sykdom, og da vil prognosen avhenge av hva man gjør med årsaken, dvs om man får behandling eller ikke, eller slutter å drikke dersom det skyldes alkohol.


Du skriver videre endel om din trøtthet. Det finnes en nærmest endeløs rekke årsaker til trøtthet, og omtrent enhver sykdom kan gi trøtthet. Men du får ikke trøtthet av fettlever. Derfor er det viktig at du når du nå oppsøker fastlegen for å få utredet årsakene til din fettlever, samtidig blir undersøkt og utredet for din trøtthet. For det kan jo skyldes sykdom som du kanskje kan gjøre noe med. 

De fleste tilfeller av trøtthet skyldes forøvrig ikke sykdom eller medisinske årsaker, men mer livet man lever, følelser, tanker osv.

Men siden det kan skyldes sykdom, er det naturligvis viktig å få sjekket dette.


Du bruker Rivotril og Orfiril. Disse kan i aller høyeste grad gi stor trøtthet som bivirkning. Dette må du også drøfte med fastlegen, med tanke på om du kanskje bruker for høy dose eller om annen medisin kan være aktuell. Det er godt mulig at disse medisinene er hele forklaringen på trøttheten din, og ut fra alt du har fortalt her, tenker jeg at det er den mest sannsynlige forklaringen på din trøtthet.


Når det gjelder hypotyreose / lavt stoffskifte, så er det viktig at du er klar over at det er medisinen Levaxin som er korrekt behandling. Dette er selve det stoffskiftehormonet man produserer for lite av ved lavt stoffskifte, og derfor tilfører man dette i doser som gjør at man får normalt stoffskifte igjen. Da er dette svært effektiv behandling, og når man får riktige doser Levaxin, har man faktisk ikke lavt stoffskifte igjen, men normalt stoffskifte og ingen sykdom. Med korrekt dosering av Levaxin har man ikke lenger noen symptomer på hypotyreose lenger.

Dosen med Levaxin skal bestemmes ut fra blodprøven TSH. Den skal ligge mellom 0,5 og 1,5 når en behandles med Levaxin, og det vet nok legen din meget godt, men du kan for ordens skyld sjekke hva dine siste verdier var, og om det er lenge siden siste prøve kan du ta en ny blodprøve. Sagt med andre ord: Når du er korrekt dosert med Levaxin har du faktisk ikke lenger lavt stoffskifte, men normalt stoffskifte som "alle andre", og da er dette heller ikke årsaken til trøttheten din eller andre plager.

Svært mange mennesker som har hatt lavt stoffskifte og som får korrekt behandling med Levaxin, har diverse andre helseplager som for eksempel trøtthet (som kan skyldes hva som helst) og fortsetter å tenke at det er det lave stoffskifte som gjør det, men slik er det altså ikke, og det er en litt "farlig" tankegang, for om en tar for gitt at det er stoffskiftet som er årsaken til plager og trøtthet, så går en jo glipp av muligheter til å få stilt andre medisinske diagnoser og å få korrekt behandling for dette.

Så ta opp din trøtthet med din lege, så får du forklaringer på hva det skyldes, og sørg samtidig for å tilse at du har TSH mellom 0,5 og 1,5, for da har du ikke lenger lavt stoffskifte.


Når det gjelder antibiotikabehandling av blindtarmsbetennelse, så er det riktig behandling i noen tilfeller, og det kan ha vært det hos deg, siden du kom deg av dette. Det er på ingen måte et tegn på at sykehuset du ble behandlet på, ikke holder god nok kvalitet, for det gjør man på alle norske sykehus.

Du spør om sykehusanbefalinger. Jeg ser i utgangspunktet ikke for meg at du trenger noen sykehusbehandling, men om det skulle vise seg nødvendig, så er det ikke avgjørende forskjeller på norske sykehus. Alle følger samme behandlingsrutiner og -anbefalinger.


Blindtarmen ligger nedi magen på høyre side, forøvrig.


Jeg håper at informasjonen her er til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.