Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Økt tørste. Kan det være diabetes?

Spørsmål

Hei:) Har den siste tiden følt meg tørst hele tiden. Hjelper ikke hvor mye jeg drikker. Kan drikke et glass vann, men er like tørst etterpå. Er sliten, men jobber om natten og har problemer med å sove på natta når jeg har fri. Tisser ikke mer enn jeg har gjort før tror jeg. Våkner ikke om natten for å tisse. I -08 målte jeg blodsukker hos legen, jeg lå da på 6, som jeg forstår er litt høyt. Ble tatt en test, men hadde ikke diabetes. Føler meg til tider kvalm og uvel, men sliter med tarmen så har sett det i sammenheng med det. Er redd diabetes. Og spesielt nå i korona tider, er jeg redd for å få det. Og bli alvorlig syk pga en underliggende sykdom jeg ikke vet om. Kan dette være noe annet enn i diabetes? Og er det større fare om jeg får korona? Følte meg i går litt som at jeg brygger på noe, men ikke noe mer enn det. Og er veldig redd for å bli alvorlig syk. Drikker lite vann, stort sett saft. På forhånd takk for svar:)

Kvinne 31
Svar

Hei.


Det første en tenker på når det gjelder sterkt økt tørste, er diabetes. Dette ble du sjekket for for tolv år siden. Det har naturligvis ingen informasjonsverdi her og nå. Den eneste måten å finne ut om du har diabetes på, er å måle blodsukkeret hos legen, og det synes jeg nok du skal gjøre, siden du har disse symptomene som teoretisk sett kan skyldes diabetes.

Du er bekymret for koronavirus, om du skulle ha diabetes. Det er på en måte en noe feil ende å begynne i, for da bekymrer du deg over en hypotetisk situasjon. Det du må gjøre, er å først finne ut av dette, for det er viktig i seg selv, og forøvrig trenger du ikke å bekymre deg over diabetes og økt coronarisiko, om ikke du har diabetes. Det er en mer hensiktsmessig måte å tenke om dette, enn å bekymre seg over noe du ikke vet om du har.

Du spør om økt tørste kan skyldes noe annet enn diabetes. Det kan det. Det kan skyldes feber, det kan skyldes økt fysisk aktivitet, mye salt mat, og det kan skyldes rent psykologiske faktorer, noe vi ganske ofte ser. Dvs at man ubevisst setter igang prosesser som f.eks. det å drikke mye, som igjen blir en slags selvforsterkende sirkel. Nervøsitet kan i seg selv også gi økt trang til å drikke, inklusiv bekymringer for å eventuelt ha diabetes.

Jeg synes den eneste fornuftige måten du kan håndtere dette på nå, er å starte med å finne ut om du har diabetes, noe du enkelt og greit gjør med en blodprøve hos fastlegen. Husk å møte fastende.

Håper informasjonen er til nytte. Ha det bra.