Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Noe rart med kroppen min

Spørsmål

Jeg opplever at det er noe rart med kroppen min. Det er gode og dårlige dager. På en god dag kan jeg løpe 3 km. Blir da sliten, men ikke noe mer enn at en god nattesøvn fikser det. På de andre dagene så sliter jeg. Eksempel: i helgen skulle jeg gå en tur. Kommer ca 100meter. Jeg føler meg rar. Svimmel, svetter, blir blek men med røde kinn, klarer ikke å fokusere på ting det er som alt bare seiler rundt meg. Opplever ikke at jeg er spesielt andpusten(ikke som når jeg tar astmamedisin). Har tatt blodprøver for mangler, men de er helt fine så fikk svar at «da må jeg se det ann litt». Noe jeg synes er tullete. Venter nå ny fastlege, men føler jeg må spørre her mens jeg venter. Hva kan dette være ?? Blir bekymret. For det føles helt forferdelig å ha dager jeg har mer enn nok med å bare eksistere.

Kvinne 32
Svar

Hei.


Du er altså en ung kvinne på 32 år, som nå opplever variasjoner i hvor mye du klarer av fysisk anstrengelse, og du kan oppleve ubehag i form av svimling, svette, blekhet osv etter kortvarig fysisk anstrengelse. Det er det vi kaller uspesifikke symptomer, dvs det er ikke typisk eller spesifikt for en-1-konkret sykdom, men kan skyldes "alt eller ingenting". Det du her forteller om, gir nok i utgangspunktet mistanke om at det kan ha medisinske årsaker, -inntil det motsatte er bevist- og derfor var det rett av deg å gå til legen for å få dette utredet. 

Legen fant ingen tegn til sykdom, men det beviser ikke at det ikke skyldes sykdom, det forteller oss bare en rekke ting om hvilke årsaker det ikke har og hvilke sykdommer du ikke har, dvs de tingene som legen har sjekket deg for. For eksempel: Hvis blodprøvene viste at du har normal blodprosent, så er ihvertfall ikke akkurat det årsaken. Og akkurat slik fungerer ofte medisinsk utredning av slike uspesifikke symptomer: Ved eliminasjonsmetoden.


Nå har legen din etter alt å dømme sjekket deg for de vanligste og mest sannsynlige årsakene til plagene dine, for det er alltid slik man tenker og jobber som lege. Og han/hun fant ingen tegn til sykdom. 

Men så lenge plagene fortsetter, synes jeg at du skal gå tilbake til legen for videre undersøkelser. Det er jo ikke slik at man nødvendigvis finner årsaken til en pasients plager ved ett stykk legebesøk. Svært ofte blir dette en prosess med flere legebesøk, hvor legen leter og utreder videre, og utelukker det ene etter det andre, i håp om å sirkle inn en evt diagnose. 

Her vet ikke jeg hvilke blodprøver og undersøkelser legen har foretatt, så jeg kan ikke si noe konkret om hvordan prøvesvarene skal tolkes, og hvilke videre blodprøver som bør taes.


Det er heller ikke gitt at slike uspesifikke symptomer skyldes påvisbar sykdom. Slitenhet, lite søvn, overbelastning osv osv, er ting som kan påvirke kroppen på en rekke måter. Jeg sier selvfølgelig ikke at det er slike årsaker i ditt tilfelle, men det er viktig å ha klart for seg at ikke alt vi opplever av ubehag og endringer i kropp og form skyldes sykdom.


Håper at informasjonen her kan være til nytte, og ønsker deg lykke til. Jeg ville avgjort gått til lege påny med dette.