Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nattesvette og oppvåkning. Skyldes det min angst, eller kan det være fysiske årsaker?

Spørsmål

Hei! Ble i desember diagnostisert med utbrenthet av psykolog og har siden det jobbet mot å bli bra. Slet veldig mye med angst i denne perioden, noe jeg har vært lite plaget med før. Etter en lang periode med å ha vært sykmeldt fra deltidsjobben min klarer jeg nå og jobbe det jeg skal og livet fungerer på en grei måte. Jeg er mye sliten men jeg klarer å akseptere at jeg må jobbe meg opp igjen helsemessig. Har lite angst nå. Noen ganger dukker den opp men jeg har fått gode teknikker av psykolog og ofte klarer jeg å gjennomføre ting jeg kjenner jeg får angst av. Har fortsatt noe vansker med å være med venner og familie da jeg synes det er litt flaut å skulle bli så fort sliten, men det jobber jeg med. Så til spørsmålet. Jeg har nå to ganger på to uker våknet midt på natten av at jeg er glovarm og følelse av at jeg kommer til å svime av. Jeg svetter lite til vanlig men første gangen var jeg våt på ryggen. Begge gangene har jeg sovet uten klær, med vanlig dyne og med god lufting på soverommet. Hadde også hjertebank under begge episodene. Det gikk fort over etter at jeg drakk vann, tok av dynen og pustet rolig og jeg sovnet igjen etter begge episodene. Likevel lurer jeg på hva det kan komme av. Kan det være «etterskjelv» av utbrentheten/angsten eller er dette et symptom på noe annet? Kan også nevne at jeg sliter en del med fordøyelsen (hard mage, ofte oppblåst) og har begynt på nytt merke med p-piller nå grunnet mye mellomblødninger på tidligere merke. Har også ganske dårlig sexlyst og er ofte svimmel og trøtt, men dette har jeg linket til utbrenthet/angst da jeg kjenner at det bedrer seg noe jo mer de andre symptomene bedrer seg.

Kvinne 23
Svar

Hei.


Dine to nattlige episoder med varmefølelse og svette og oppvåkning, kan meget gjerne skyldes underliggende indre uro og spenninger, som "jobber" selv om du sover. Men samtidig vet vi at det finnes kroppslige sykdommer og tilstander som også kan gi slike symptomer, f.eks. for høyt stoffskifte, en sykdom som ikke er helt sjelden. Derfor synes jeg du med fordel kan ta en tur til legen din for å sjekke for slike ting, og hvis ikke en da finner noen kroppslig årsak, så er det god grunn til å tilskrive det psykologiske faktorer. 

En annen mulighet er at det kan være bivirkninger av p-pillen du har startet med. Det kan nok ikke helt utelukkes. Den muligheten kan du imidlertid kun få bekreftet om du velger å forsøke en periode uten pillen, for å se om dette da forsvinner. Nedsatt sexlyst som du beskriver, er også en kjent bivirkning av p-pillen du bruker. Men om du har hatt nedsatt sexlyst også før du begynte på pillen, så er det kanskje mer sannsynlig at det har sin årsak i utbrenthet og psykologiske faktorer, for det er jo velkjent at sex er et overskuddsfenomen, som psyken prioriterer ned når en ikke har det helt greit.

Det er forøvrig fint å høre at det går den rette vei med deg i forhold til din angst og utbrenthet, og jeg ønsker deg lykke til videre.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-