Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nakkesmerter og kvalme

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 50 år som svært gjerne ønsker svar på spørsmål om nakkesmerter og kvalme/oppkast. For to år tilbake fikk jeg diagnosen fibromyalgi, og jeg antar at smertene jeg har i nakken skyldes dette. Jeg mener at jeg takler de kroniske smertene ellers i kroppen godt, men smertene i nakken er alltid ledsaget av kvalme. Jeg kan våkne om morgenen svært kvalm, og da vet jeg at snart kommer nakkesmertene. Det kan også være omvendt. Når dette begynner, går jeg slik i 2-3 dager til jeg kaster opp. Da er det nesten som en slags krampe i magen, og etter en dag på badet med oppkast kjenner jeg en slags lettelse i kroppen. Smertene letter og det er overfor denne gang. Slik har jeg det 1-2 ganger i måneden. Jeg har migrene og mener bestemt at dette er noe annet; i alle fall hjelper ikke medisinene(Maxalt smeltetablett). Jeg går ikke på faste medikamenter; når det gjelder fibromyalgien så tror jeg mer på kognitiv adferdsterapi. Tar riktig nok Tramadol for å ta toppene, men dette skjer bare maksimalt en gang per måned. Så spørsmålet er altså; skyldes dette fibromyalgien( og er dermed bare noe jeg må leve med) eller er det noe annet ettersom nakkesmerter og kvalme alltid dukker opp samtidig? Smertene sitter på et spesielt punkt i nakken, like under hodet. Området hovner alltid opp når dette pågår. Jeg kan også legge til at jeg alltid er øm/sår langs hele ryggraden. Jeg håper jeg har kommet med nok informasjon til å gi et godt bilde av situasjonen. Jeg jobber 50% og prøver etter beste evne å være i bevegelse og ellers være sosial og positiv.

Kvinne 50
Svar

Hei.


Her er det flere muligheter for å tolke og forstå dette:

Smerte og kvalme opptrer ofte sammen, dvs smerte kan ledsages av kvalme, og en kan også tenke at kvalme er en såpass stor stressfaktor at det kan forverre eller utløse f.eks. spenningsutløste muskulære nakkesmerter. Enhver form for stress, både kroppslig og psykologisk, kan gi slike spenningsutløste nakkesmerter. 

Og vi kan tenke i retning av om du har et "mageproblem" som ikke er diagnostisert eller behandlet, f.eks syrerelatert; -magekatarr, reflux e.l. Har du det, vil det være naturlig å forsøke å behandle dette, f.eks. med syredempende medisiner.

Videre er det ikke utenkelig at det er en migrenevariant, selv om du selv kommer med gode argumenter for at det kanskje ikke er det, jfr at migrenemedisinen ikke virker mot dette, og at det oppleves anderledes enn den migrenen du kjenner. Men det kan allikevel ikke utelukkes at det kan være en migrenevariant, bare at migrenemedisinen din ikke virker på akkurat den typen migrene. I så måte kunne det kanskje være en ide å forsøke en annen migrenemedisin, for å se om det hjelper. For gjør det det, har du jo "bevist" at det er en migrenevariant.

Alt i alt kan jeg ikke gi endelige konklusive svar her, men jeg håper denne høyttenkingen kan hjelpe deg videre. Jeg ville tatt disse poengene jeg nevner her, opp med fastlegen din, og kanskje det også en en ide å bli henvist til en smerteklinikk eller avdeling for fysikalsk medisin, for å få dette kartlagt og behandlet. Det har jo pr definisjon en årsak (eller flere), og finner en den, vil det i utgangspunktet være naturlig å tenke at det også bør finnes behandlingsmuligheter for dette.

Lykke til.