Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nærbesvimelse?

Spørsmål

Hei. Jeg opplever at jeg plutselig har blitt uvel, noe jeg merket da jeg våknet i går. Føler meg utenfor og fjern, med plutselig smerte i hodet, men ikke noe som er konstant. Mer tidvis at det kommer som et «stikk». Er svimmel og kvalm, men har ikke gjort eller spist noe utenom det vanlige som kan ha ført til dette. I går kveld hadde jeg en ubehagelig opplevelse da jeg sto rett opp og ned på stuegulvet, og det begynte å komme sorte prikker i synet mitt, jeg hørte en høy susing, som om noen hadde skrudd på krana på kjøkkenet på fullt og jeg mistet balansen. Jeg mistet all farge i ansiktet, ble jeg fortalt av de rundt meg, og jeg begynte å kaldsvette. Ble etter dette også veldig kvalm. I dag morges kjente jeg fortsatt at jeg ikke var blitt så mye bedre. Når man googler kommer det opp mye rart, så jeg fant ut at det beste var å spørre noen som visste. Jeg har slitt med migrene, men ingenting av dette utløste migrene. Jeg er også plaget med kronisk hodepine. Men det har jeg ikke hatt på flere uker da livet mitt smiler og jeg ikke stresser med så mange ting lenger. Er det en naturlig forklaring på disse symptomene? Eller er det noe jeg bør undersøke?

Kvinne 23
Svar

Hei.


Ut fra din beskrivelse, så høres dette mest ut som en nærbesvimelse. Det er akkurat slik det kan kjennes ut. Det kan man få av mange slags årsaker, og det lar seg ikke gjøre å spekulere i hva uten legeundersøkelser og utredninger. Du kan for eksempel ha lav blodprosent, for å ta en årsak, eller du kan ha det som heter ortostatisk blodtrykksfall, hvilket betyr at blodtrykket synker uforholdsmessig mye når en går fra sittende/liggende stilling til stående. 

Dersom dette er en engangsopplevelse, så synes jeg at du som frisk 23 -årig kvinne trygt kan se dette an, men om det vedvarer eller du får andre symptomer i tillegg, så er det riktigst å gå til fastlegen din for en sjekk. Da er det blant annet viktig å ta blodtrykk stående og sittende, samt å måle blodprosent.

Håper det var greit svar. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-