Mor på 87 år hallusinerer av og til. Hva kan det skyldes?

Spørsmål

Hei . Min mor på 87 år har plutselig begynnt å hallusinerer , hun ser mennesker . Dette er blitt veldig belastene for henne , hun bor alene i en omsorgsbolig . Ellers virker alt bra , hun er klar i det meste tross alder og følger med . Dette har pågått i ca 1,5 uke nå . Det er tatt urin prøve uten noe spor der . Hun går på blodtrykksmedisin og pandodill , og kun de . Når noen er hos henne forsvinner disse "menneskene" delvis . Hun drikker ca tre halvlitter med vann , men har gått ned en del i vekt veier 42kg. Hun blir veldig deprimert av dette , som går utover søvn og matlyst .Jeg har ordnet med røntgen og flere blodprøver . Men hva kan dette være ?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Hva kan dette være, skriver du. Og det spørsmålet er godt, for finner man en årsak så kan det jo være mulig at dette er noe som det går an å behandle og hjelpe henne til å bli kvitt.

Svaret på spørsmålet er enkelt: Omtrent alt av sykdommer og tilstander kan forårsake kognitive og mentale forstyrrelser hos gamle mennesker. Alt fra det mest bagatellmessige som f.eks. urinveisinfeksjoner, til alvorlig sykdom som demens, hjerneslag, kreft osv, kan påvirke eldre mennesker slik du her beskriver. Lav blodprosent, vitaminmangler, lavt stoffskifte, diabetes, hjernesykdom, hjertesykdom, alt er mulige årsaker. Derfor er det desto viktigere at fastlegen holder tak i dette og utreder henne systematisk, bredt og grundig, inntil det er kartlagt. Det er jo i særklasse viktig å ha klart for seg at selv "enkle" medisinske problemstillinger som lett kan behandles, kan føre til slike symptomer, så viktigheten av å få stilt en korrekt diagnoser her, er stor og med potensiell stor helsegevinst. 

Men som du forstår er det umulig å antyde noe som helst av konkrete diagnoser her over nettet, siden antall mulige årsaker er henimot ubegrenset i slike tilfeller. Sørg for at fastlegen hennes holder tak i dette, det er det viktigste rådet jeg kan gi deg. Drøft også med fastlegen hennes om hun kanskje burde vært henvist til en geriater (spesialist på eldres sykdommer) hvis ikke fastlegen raskt får stilt en diagnose her. Lykke til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn