Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Min venninne og hennes to barn sitter apatiske i leiligheten i Nepal. Hva kan gjøres?

Spørsmål

Min nepalske venninne bor i Nepal. Hennes 2 gutter 15+17 år ble funnet av noen besøkende i sin ustelte leilighet. Hun har sluttet å lage mat til barna. Barna har sluttet å gå på skolen og de går ikke ut lenger, de bare sitter i leiligheten og stirrer frem for seg. For meg høres dette alvorlig ut. Hva bør gjøres i denne situasjonen?

Kvinne 15
Svar

Hei.


Dette hørtes ikke bra ut, og noe må nok gjøres, det er jeg helt enig med deg i. Noe av problemet med å svare deg konkret, er at jeg vet jo mer eller mindre ingenting om hvordan helse- og hjelpeapparatet fungerer i Nepal, hvem man kan kontakte osv., så når jeg prøver å gi deg et svar her nå, så blir nok det mer generelt, og sannsynligvis farget av hva man hadde gjort her hjemme i Norge.

Jeg tenker at det kan være så mange årsaker til at din venninne har sluttet å lage mat til barna, og sluttet å stelle leiligheten, og at barnas reaksjon kanskje kan skyldes moren, hva nå enn hennes problemer måtte være.

Mor kan være psykisk syk, fysisk syk, eller hun kan ha en kraftig følelsesmessig reaksjon på noe som har skjedd. Det kan være økonomiske problemer, helseproblemer, familieproblemer. Listen er uutømmelig. Og hva som må gjøres, vil selvfølgelig avhenge av hva årsaken er. Er hun f.eks. fysisk syk, så må hun til lege for å få stilt korrekt diagnose, slik at riktig behandling kan gies. Og legeundersøkes bør hun kanskje uansett, siden det også kan dreie seg om psykisk sykdom.

Men barnas ve og vel er jo ikke mindre viktig, derfor må noen snarest ta hånd om deres behov. Det høres jo veldig alvorlig ut at de bare sitter og stirrer fremfor seg i leiligheten. Hvem og hvordan det skal gjøres, er svært vanskelig for meg å si. Det første jeg tenker på, er familiemedlemmer eller naboer. Disse bør kontaktes, samtidig som en forsøker å få hjelp til moren, kanskje i første rekke ved lege. Har du muligheter til å snakke eller maile med henne, så ville det kanskje være en svært god start, for å sondere hvor problemet kanskje ligger, og så prøve å finne veier videre ut fra dette. Har du andre bekjente der hun bor, så kunne du kontakte disse for å få de til å besøke henne og prøve med en samtale som en begynnende sondering og kartlegging av dette.

Finnes det norske humanitære organisasjoner der hun bor, f.eks. Røde Kors, så kunne du kanskje sende en henvendelse til disse? Har du norske venner i nærheten, kan du prøve å involvere disse.

Jeg håper at min høyttenking her kanskje kan være til hjelp for deg og især for henne og barna, og håper at det finnes gode og snarlige løsninger her, for dette hørtes jo alvorlig ut. Lykke til.