Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Min sta sykepleiersøster vil at jeg skal gå til lege. Bør jeg?

Spørsmål

hei. jeg har en sta sykepleier til søster som ønsker at jeg sjekker meg hos legen. sender derfor spørsmål her da det ikke er så populært å reise på legekontor om dagen. jeg er en relativt sunn og sprek jente på 27 år som den siste tiden har opplevd litt pustevansker. opplever dette i perioder over 2-3 dager av gangen. jeg sliter med å få fylt lungene helt med luft. dette varer hele dagen i de dagene. har hatt dette problemet da jeg var mindre også, men ikke så lenge av gangen. føler jeg puster greit ut, men å hente inn igjen luft får jeg ikke helt til. piper innimellom når jeg puster helt ut. veldig slitsomt. har også de siste ukene blitt veldig lett svimmel når jeg reiser meg, og innimellom når jeg sitter stille. er relativt sliten/trøtt hele tiden (dette kan være pga. liten aktivitet i disse koronatider). jeg har ingen hoste eller feber. stresser meg sjeldent opp og sover godt (kanskje litt for godt). jeg har en pulsklokke som måler pulsoksymetri som tilsier at jeg ligger i gjennomsnitt på 88% med noen fall helt ned i 71% på natt. men stoler ikke på en klokke ovenfor en lege. hadde vel vært blå om det stemte. de to siste månedene mine med menstruasjon har blødningene vart i 3 uker, så en uke uten før det begynner på igjen. var vanlig før det. har p-stav som jeg satt inn i februar 2019. jeg har ingen allergier. har astma i familien (bestemor). røyker ikke.

Kvinne 27
Svar

Hei.


Jeg er enig med søsteren din i at du med fordel kan ta en tur til fastlegen nå, for å få sjekket dette du her beskriver. Jeg tror ikke nødvendigvis på målingene fra pulsklokken din forøvrig, men det er vel verd å få sjekket på grundigere måte.

Piping på utpust kan i noen grad gi mistanke om astma. Men det med at du føler at du ikke får trukket inn nok luft, klinger mer stressbetont i mine ører, slik du beskriver det. Du er videre en del svimmel, og har svært lange menstruasjonsblødninger. Da er det muligheter for at du har mistet så mye blod at du har fått lav blodprosent. Det kan gi svimmelhet og slitenhet, slik du har.

Du tenker at det ikke er ønskelig å oppsøke helsevesenet i disse coronatider. Det trenger du nå ikke å bekymre deg over, da de fleste legekontorer av opprettet svært gode rutiner for å unngå at personer med luftveissymptomer kommer i kontakt med andre pasienter på legekontoret.

Ha det bra.