Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Min sønn har en rekke helseplager

Spørsmål

Min sønn plages av sterk hodesvette natt/dag, blødende tannkjøtt, generelle tannproblemer, ( har flere tannlegebesøk pr år), periodisk synsforstyrrelser, rødt blod i avføring, treg mage, slapphet , og mange utbrudd av akner og betennelser i huden. Psoriasis med utbrudd i hender ( innsiden). Har tatt prøver mht Sjøgren, uten resultat. Ingen diagnose er stilt.... Tannproblemene må skyldes ett eller annet, og da kunne han kanskje ha fått en refusjon på dette. Finns det regler her? Hvilke andre prøver kan han be om å få? Han er i full jobb.

Mann 43
Svar

Hei.


Din sønn har mange helseplager, som sannsynligvis har flere årsaker. Det er vanskelig å tenke seg at det skulle være en fellesnevner i så mangeartede plager fra så vidt forskjellige organsystem som det du forteller om her. Når han har så mange symptomer og helseplager som det du forteller om her, så er det en utpreget oppgave for hans fastlege å ta tak i dette, for å vurdere veien videre, dvs finne ut hva slags utredninger og evt spesialisthenvisninger som er nødvendig for å gi ham hjelp. Over nettet her og uten å undersøke han kan jeg naturligvis ikke si noe om eventuelle årsaker, og det er heller ikke mulig å si noe om "hvilke prøver" han evt bør få utført, uten en forutgående legeundersøkelse. Men som forklart ovenfor, er det nettopp den jobben fastlegen vil være den beste fagpersonen som kan gjøre dette for ham.


Når det gjelder regler for refusjon av tannlegeutgifter, så er der et klart regelverk på dette, hvor definerte diagnoser gir rett på fri tannbehandling.

De er listet opp her:


https://helfo.no/takster/regelverk-og-takster-for-tannlege


Du / han vil neppe komme så mye lenger ut fra å lese denne listen, for det er jo en tannlege som må se om han har noen av de diagnosene som gir rett til refusjon, og akkurat det må han selvfølgelig spørre tannlegen om ved neste tannlegebesøk.


Jeg håper informasjonen og rådene her kan være til noe hjelp, men forøvrig er nok din sønns helseplager av en såpass sammensatt natur at det dessverre er lite konkret vi kan bidra med ved rådgivning over nett her, for det lar seg bare gjøre med konkret og reell kontakt med fastlege og tannlege.


Jeg ønsker din sønn lykke til

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-