Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Meget sammensatt problemstilling, kan ikke besvares over nett

Spørsmål

Hei Første gang jeg skriver her så håper ikke dette blir alt for mye å lese. Verdt å nevne: Så lenge jeg kan huske har jeg hatt problemer med hodepine. Siden jeg begynte på Levaxin i 2015 har jeg hatt problemer med angst og depresjon. Jeg går også nå igjennom en krise/traume som startet i sommer. Mye anspent, vond nakke og skuldre. Jeg har det siste året hatt problemer med magen. Jeg tok gastroskopi i desember 2018, da legen var helt sikker på at jeg hadde blødende magesår. De fant ingenting på gastro. Jeg fikk panikk når de skulle undersøkte meg og jeg er redd for at de ikke fikk gjort seg ferdig. Symptomene er hard hjertebank og tung pust, sultfølelse i magen, sug i magen, en slags sildring/surkling i halsen, er mye kvalm, ubehag i øvre del av magen, rumling, blir fort mett og sulten igjen ikke lenge etterpå, må spise små porsjoner, føler at jeg ikke har «plass» til verken luft eller mat men er ofte enten sulten eller kvalm. Jeg begynte også å slite en del med vekten i perioden før og etter jeg begynte med Levaxin. Jeg spiser lite og trener lite. De siste tre dagene har jeg opplevd noe rart når jeg skal legge meg, det føles nesten som et anfall der jeg faller inn inn i meg selv nesten som når man sovner inn, bare at jeg er helt våken mens jeg leser på mobilen, jeg får tåkesyn og kjenner et slags trykk i hodet (ikke hodepine) jeg er kvalm og får samtidig sug i magen og begynner å skjelve en del. Jeg hadde tung pust og hard hjertebank i forkant og etterkant av dette. Jeg klarer å snappe ut av det. Jeg reiste meg opp og tok meg sammen, la meg ned igjen også kom det tilbake. Dette skjedde 3 ganger, med 5min mellomrom. I går når jeg fikk dette anfallet prøvde jeg et par skjeer med Gaviscon som jeg hadde fra magesår-tiden i januar. Litt etterpå følte jeg hele kroppen hadde roet seg flere hakk. Jeg blir forvirret, er det stress? Er det angst? Er det lavt stoffskifte? Er det refluks? Gastroparese? Migrene? Epilepsi? Anemi? Alt? Hva skal jeg gjøre?

Kvinne 26
Svar

Hei.


Dette er veldig komplekst og sammensatt, og derfor i usedvanlig liten grad egnet for ett stk spørsmål og svar pr nett. Jeg kan tenke høyt omkring dette, og det skal jeg gjøre, men det er ikke mulig å gi deg noen form for sikre svar her. Spørsmålene du stiller og det å få stilt korrekte diagnoser på det du kjenner, kan i ditt tilfelle kun gjøres i form av reell legekontakt med almenlege / fastlege, fortrinnsvis over noe tid  og flere konsultasjoner, da det her er mye som må nøstes i og utredes. Min konklusjon er derfor at dette bør du ta kontakt med fastlegen for å få oppstartet en utredning av disse tingene. Og det synes jeg er viktig, for det er mye av det du forteller om, som etter alt å dømme lar seg gjøre å bli kvitt med korrekt behandling.


Du spør: "Er det stress? Er det angst? Er det lavt stoffskifte? Er det refluks? Gastroparese? Migrene? Epilepsi? Anemi? Alt?" Hva skal jeg gjøre?


Det sistnevnte spørsmålet er det eneste som er lett å svare på, for svaret er utvilsomt at dette trenger du din fastlege til.


Videre tenker jeg omkring de mulige diagnosene du har stilt, at det avgjort kan være mer enn en-1-forklaring. Du spør f.eks. om det er angst og stress, og det tror jeg ihvertfall. Grunnen til det er at mye av det du forteller om, er typiske kroppslige symptomer ved angst. Og i tillegg vet vi at psykologiske faktorer som stress og angst i aller høyeste grad virker inn på det fysiske, ikke minst på magen. Jeg tror også at det er uklokt i å tenke "fysisk eller psykisk" her, for det virker rimelig sannsynlig at du her har symptomer med rot i både psyke og kropp, og i tillegg så finnes det jo absolutt ikke noen klare skiller mellom disse, spesielt hva symptomer gjelder. 

Symptomene dine kunne tenkes å stemme med reflux, så spør fastlegen din om det står noe bekreftende eller avkreftende om dette i epikrisen fra gastroskopien for et lite år siden. Det at Gaviscon lindret, kan tale i den retning, men beviser ingenting. Kanskje du skulle forsøke det flere ganger, siden det hjalp den ene gangen? Så nevner du migrene, og jeg forstår at du tenker på det, for det anfallet du beskriver, kan tenkes å ha vært et migreneanfall. Ta opp dette med fastlegen, for om det blir en tendens til at du får slike (migrene?-)anfall, så finnes det effektive migrenemedisiner som kan brukes. Derfor er det viktig å få stilt en slik diagnose, om man har det. Ditt spørsmål om du kan ha anemi  (lav blodprosent) er det imidlertid meget lett å få svar på, for det er jo bare å ta en blodprøve, så har du fasitsvaret på det. Sjekk dette. Og om det er stoffskiftet ditt som gir deg symptomer er også lett å få svar på, også ved hjelp av en blodprøve. Er TSH-verdien der en skal ligge når en behandles med Tyroxin for lavt stoffskifte, dvs mellom 0,5 og 1,5, så har du normalt stoffskifte, og da gir det ingen symptomer. Da har du jo egentlig ikke lavt stoffskifte lenger. Lavt stoffskifte (og symptomer fra dette) har man bare inntil man har funnet korrekt dose med Tyroxin, da er stoffskiftet normalisert, som hos ethvert annet menneske som ikke har (hatt) lavt stoffskifte.


Jeg håper at du har nytte av mitt svar og at du følger rådene, og håper at du gjør det, for jeg ser ihvertfall ingenting i det du skriver som tilsier at ikke du skulle kunne bli kvitt slike plager.

Ha det bra og lykke til.Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-