Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mange uspesifikke plager, ønsker second opinion

Spørsmål

Hei! Har i en lengre periode vært plaget med en generell uvelhet med en rekke symptomer. Siden symptomene er så mange og fordi det kan være fra alt til ingenting, så har både jeg og lege blitt stående litt fast (føler jeg). Trenger derfor en vurdering utenfra om videre fremgang. Jeg har i ca 6 måneder vært plaget med en generell varmefølelse i kropp, uvelhetsfølelse og "fjernhetsfølelse". Varmefølelsen er mest fremtredende, og de andre symptomene kommer i tillegg med trøtthet, tidvis hjertebank, oppblåst mage etc. Det er ikke relatert til angst. Varmefølelsen er mest fremtredende i fjeset, men jeg er varm i hele kroppen. Jobber ute i t-skjorte i 14 grader for å ikke bli kokvarm, og dusjer i kaldt vann. Svetter en del i løpet av dagen. På toppen av det hele har jeg begynt å få en del tørrhoste og tungpust samt irritasjon i hals. Dette er mer vekslende. Jeg føler meg skikkelig uvel og dårlig, jeg er helt utmattet etter bare en halv arbeidsdag, og det blir verre og verre. Siden jeg er dårlig og uvel hele tiden går dette ut over både humør og psyken. Jeg er mye mer irritabel enn normalt og begynner å bli skikkelig deprimert av hele greiene. Jeg er helt overbevist om at det ikke er normalt å være så dårlig hele tiden, uansett kosthold eller søvn, ingenting hjelper. Og dette er jo ikke noe som har vært før. Målte feber igår og det hadde jeg ikke. Røntgen av lunger var OK. Var i ferd med å gi opp hele søken etter svar, men legen har begynt å teste meg for utskillelse av adrenalin. Jeg har forhøyet hormonproduksjon fra binyrene (BT medisin?) men har ikke tallene. Her er jeg henvist til MR. I tillegg fikk jeg følgende svar fra 24timer urin måling: U-5-HIAA:18,6 dU-5HIAA:65,2*H (< 41,8). Hva forteller dette? Googler man det (noe jeg vet man ikke skal), så er det lite hyggelig lesning om de verdiene forhøyet. Min fastlege er flink, men bagatelliserer muligens, jeg er jo ung. Det har allerede gått et halvt år. Håper du kan hjelpe meg videre i søken etter hva som feiler meg.

Mann 33

Mann 33
Svar

Hei.

Du er altså en mann på 33 år, som behandles for høyt blodtrykk med Spirix og Micardis, men forøvrig har du ingen kjente sykdommer. Nå har du i et halvt års tid vært plaget med symptomer som du ikke får noen god forklaring på, og heller ingen hjelp for.

Det handler om:

Generell uvelhet

"fjernhetsfølelse"

trøtthet

varmefølelse

økt svettetendens

hjertebank

oppblåst mage

Det første som slår meg, er om dette kan være bivirkninger av medisinene du bruker. For eksempel kan Micardis gi trøtthet, hjertebank (rask puls), økt svettetendens og mageplager. Spirix kan gi trøtthet også.

Siden legen ikke har funnet annen årsak til plagene dine, øker dette sannsynligheten for at det kan dreie seg om bivirkninger. Derfor bør det så avgjort vurderes, så ta det opp med legen din.

Den eneste måten å finne ut om noe skyldes bivirkninger eller ikke, er å la være å ta det mistenkte preparatet i en periode, for så å se om plagene forsvinner. Men det er viktig at en slik medisinendring gjøres i samråd med legen din som kjenner deg og vet bakgrunnen for at du bruker disse medisinene.

Det må gjøres over noe tid, for eksempel noen uker, slik at den gjør sikre observasjoner og trekker riktige konklusjoner. Det må kun gjøres for ett medikament av gangen, for eller vil en ikke kunne vite hvilke at medikamentene som var årsaken. Jeg ville begynt med Micardis, da den har mange av de plager du har, som kjente og beskrevne bivirkninger.

Når det gjelder de prøvesvarene du har fortalt om (stresshormoner i døgnurin) så kan og skal ingen sikre konklusjoner trekkes av dette alene. Det er fordi slike prøver er beheftet med en rekke feilkilder, for eksempel kan er rekke kostfaktorer virke inn, og det samme kan stress. Og det er jo en stressituasjon du er i, med dine uavklarte helseplager. Og prøven må også gjentaes, fordi en ser ofte tilfeldige svingninger og forhøyde verdier, som ikke har noen informasjonsverdi. Det en tenker på i denne sammenhengen er (som jeg forstår du har googlet) muligheten for stresshormonproduserende svulst i binyrene, og derfor er du nå henvist til MR. Det er riktig å sjekke dette, men du skal på absolutt ingen måte trekke noen forhastede konklusjoner omkring dette, ikke minst når bivirkninger kan være en annen teoretisk mulig årsak til plagene dine, som ovenfor beskrevet.

Jeg vil også sterkt anbefale deg å ikke google mer om sykdommer, for er en bekymret fra før av, så blir en ihvertfall ikke mindre bekymret av slik lesing. Det kommer blant annet av at en ubevisst søker slik at man ender opp med worst case situasjoner, og ikke objektive, balanserte vurderinger. Husk også at det står overhodet ingenting om DINE helseplager på internett.

Håper at informasjonen og rådene her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.