image: Mange fysiske plager uten påvisbar årsak. Medikamentbivirkning?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mange fysiske plager uten påvisbar årsak. Medikamentbivirkning?

Spørsmål

Hei. Jeg har over lengre tid vært syk med følgende symptomer: Kraftige smerter som er lokalisert til mage/underliv/tarm, inkl sterke endetarmssmerter, som jeg har hatt i over to år, uten å ha fått noen diagnose, periodevise brystsmerter, smerte og sår i munnhule og hals, flassende utslett i ansikt og hodebunn, samt hårtap. Jeg har også hos privat lungelege fått påvist problemer med pust, men røntgen viste ingen ting unormalt.

Smertene i mageregionen kom nokså akutt for tre måneder siden. Jeg har siden da vært svært utmattet, med nedsatt allmentilstand og kognitive problemer. Jeg har press i hodet, kraftig svette, inkl nattesvette, jeg er svimmel og kvalm, og jeg har en kroppstemperatur som stiger halvannen grad (bikker 38 grader) ved den minste bevegelse, inkl matlaging.

Normaltemperaturen min er rundt 36,5-36,8. Disse symptomene oppsto etter infeksjon i underlivet og urinveiene, med påfølgende antibiotikakurer. Jeg brukte også østrogen stikkpiller i denne perioden.

Fastlegen min mener hun har tatt alle nødvendige blodprøver, uten tegn til at noe er galt. Hun hevder også at temperaturen min er innenfor normalen, men dette er ikke normalt for meg. Videre er det tatt avføringsprøver og urinprøver.

Blodprøver av antistoffverdier er imidlertid ikke tatt. Dette tenker jeg er merkelig, da jeg tidligere har hatt en alvorlig akutt autoimmun sykdom, og jeg har også Hashimotos sykdom.

Jeg frykter at jeg kan ha pådratt meg nok en autoimmun tilstand, eksempelvis Lupus.

Jeg har blitt undersøkt av gynekolog, og legen min hevder det som skjer med meg nå kun er psykisk betinget, evt grunnet i medikamenter. Jeg blir derfor ikke utredet videre.

Jeg har imidlertid i utgangspunktet ingen psykiatrisk lidelse, men pga søvnvansker og smerter benytter jeg sovemedisin og Paracet. Ingen andre medisiner utover det. Jeg mener at jeg burde bli henvist videre, eksempelvis til revmatolog, og jeg vil gjerne vite hvordan Lommelegen vurderer dette. På forhånd takk for svar!

Kvinne 64
Svar

Hei.

Du er altså en 64 år gammel kvinne med en del fysisk følbare symptomer, som du er utredet for, uten at legen har funnet tegn til fysisk sykdom hos deg. Legen mener dine plager er psykisk betinget, noe man først kan konkludere med når fysisk sykdom er utelukket. Det er i utgangsgpunktet både vanlig og fullt mulig at fysisk følbare symptomer skyldes psykologiske forhold, ikke minst kan frykt for å ha en uoppdaget fysisk sykdom vedlikeholde og forsterke slike plager, så at det er mulig for ditt vedkommende, er generelt sett helt klart, uten at jeg med det trekker noen konklusjoner.

Det første jeg tenker på, er at du må sjekke hvordan det ligger an med ditt stoffskifte nå, siden du har Hashimotos sykdom.

Revmatisk sykdom får jeg ingen umiddelbare tanker om når jeg leser det du har skrevet her.

Jeg har imidlertid betydelig mistanke om at mye av dine plager kan skyldes bivirkninger av Seroquel, som du under "Tilleggsopplysninger" skriver at du bruker som sovemedisin.

Den kan blant annet gi feber, mageproblemer, den kan påvirke stoffskiftet, slapphet og trøtthet, hudreaksjoner, hodepine og tungpust. Og når legeundersøkelser og utredninger ikke finner noen tegn til sykdom som årsak til slike plager, skal en naturligvis tenke på om det kan være bivirkninger. Grunnen til at det er så viktig å ikke overse, er at om det er bivirkninger, så er jo løsningen på problemene svært enkel, -å slutte med medisinen. Og andre løsninger finnes da heller ikke

En sterkt medvirkende årsak til at du bør finne ut om det er denne medisinen som er årsaken, er at det er en medisin som er beregnet for behandling av schizofreni og bipolar lidelse, og den er ikke beregnet for eller godkjent for bruk som sovemedisin, blant annet på grunn av de mange muligheter for bivirkninger.

Her kan du lese mer om akkurat dette:

https://tidsskriftet.no/2019/09/kronikk/kvetiapin-er-ikke-en-sovemedisin

Det er imidlertid kjent at mange leger forskriver denne som sovemedisin, da en av bivirkningene er trøtthet, noe man ønsker for å få sove, men det er altså ikke anbefalt bruk av denne medisinen, og mulighetene for at det er denne som er årsak til mye av plagene dine, anser jeg som ganske stor.

Den eneste måten å finne ut av om man har bivirkninger av en medisin, er naturligvis å la være å bruke den i en periode, for å se om plagene da avtar eller forsvinner. Gjør de det, så har du påvist en høyst sannsynlig sammenheng, og da ønsker du naturligvis ikke å bruke det videre. Det finnes andre langt bedre alternativer for sovemedisin om du trenger det, for eksempel Melatonin, som er kroppens eget "sovehormon" og antihistamin-/allergitablettene Vallergan eller Phenergan, som gir trøtthet som bivirkning, noe mange drar nytte av som sovemedisin. Dette er ikke vanedannende eller avhengighetsskapende medisiner, og de har ikke den omfattende bivirkningsprofilen som Seroquel har.

Om du velger å gjøre et forsøk uten Seroquel, hvilket jeg sterkt anbefaler, må du gi det tilstrekkelig tid. Et par uker bør være et minimum. Gjør gjerne dette i samarbeid med legen din, slik at dere kan trekke konklusjoner i sammen, og i tillegg kan det være at du trenger annen sovemedisin i denne perioden.

Jeg håper at mine innspill og råd her kan være til hjelp for deg, og ønsker deg lykke til.

Illustrasjonsbilde øverst: Cagkan Sayin / Shutterstock / NTB