image: Man må utredes for eventuelle årsaker til B12- og jernmangel, og ikke kun ta tilskudd

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?


Man må utredes for eventuelle årsaker til B12- og jernmangel, og ikke kun ta tilskudd

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 21 år som de siste fire årene har slitt mye med uspesifikke symptomer som svimmelhet, blodtrykksfall, lavt energinivå, kvalme og tretthet. I 2018 fikk jeg påvist B12-, jern- og B9-mangel uten at dette ble behandlet. Nivåene stabiliserte seg innenfor referanseverdiene i løpet av 2019, før jeg igjen oppsøkte lege i januar 2020 og på nytt fikk påvist mangel på B12, B9 og jern.

Denne gangen fikk jeg behandling i form av injeksjoner, noe som fjernet alle symptomene mine, og jeg ble meg selv igjen. Problemet er at etter behandlingen ble avsluttet, kom symptomene tilbake. Jeg har forsøkt å få fortsette behandlingen, men i og med at B12 nå ligger innenfor normalverdiene, mener legen at det ikke kan være det som forårsaker symptomer.

Jeg er i over gjennomsnittet god form og har drevet med idrett på høyt nivå, og i tillegg vært oppvokst på sunn, hjemmelaget mat. I og med at dette har plaget meg i så mange år, har jeg blitt påpasselig med å få nok søvn, drikke mye vann og aldri dra på trening uten å ha spist raske karbohydrater.

Likevel opplever jeg stor motgang i hverdagen fysisk sett; jeg er konstant kvalm, synes det er tungt å gå, våkner trett, mye skjelvinger i armer og hender. Jeg trener styrke og utholdenhet fire ganger i uken, og dette er alltid en stor påkjenning. Det er ofte jeg må bryte treningsøkten, selv om det ikke er en hardøkt.

Etter løpeturer og skiturer må jeg vanligvis legge meg ned på bakken fordi jeg får kraftige blodtrykksfall. Dette bedrer seg ikke av å få i seg salt og sukker.

Jeg tør ikke kjøre bil etter en økt, fordi synet flimrer for mye.

Jeg får også blodtrykksfall utenom trening, feks av å gå i butikken eller måtte stå på bussen. Jeg trener ikke spesielt hardt eller utfordrende av hensyn til dette, samtidig som jeg tenker at en fysisk sterk og ung person som har trent hele livet burde tåle såpass.

Psykisk sett har jeg det bra. For meg er løsningen enkel, at jeg må fortsette med B12-tilskudd, men kan det være noe annet?

Kvinne 21
Svar

Hei.

Det er helt klart at dette bør undersøkes nærmere, for det er ikke slik en frisk og veltrent 21-åring skal fungere. Det første som må gjøres, er at det må nøstes videre i det man allerede har funnet av unormale ting hos deg: Mangel på hele tre mikronæringsmidler: B12, jern og vitamin B9 (folat).

Når en pasient får påvist vitaminmangler, jernmangel eller lignende, så er det IKKE fullgod behandling å kun gi tilskudd. Pasienten skal etter alle retningslinjer også utredes for årsaken til mangelen. Og det er fordi det kan foreligge en sykdom eller bakenforliggende medisinsk årsak som årsak til manglene. Mangel på hele tre forskjellige mikronæringsstoffer øker viktigheten av slik utredning. Det kan for eksempel være forhold i tarmen din som gjør at du ikke tar opp vitaminer og næringsstoffer godt nok. Et typisk eksempel kan være cøliaki. Det finnes mange mennesker som har fått oppdaget sin cøliaki ved at det ble oppdaget en vitaminmangel eller en jernmangel, som så (korrekt) ble utredet videre.

Man får vanligvis ikke vitaminmangler ved alminnelig norsk kost. Kun streng veganerdiett over mange år kan ende med for lave B12-nivåer. Så det er ingen grunn til å tenke at det er noe med inntaket av B12, jern og folat hos deg. Absorbsjonen fra tarmen er derimot noe som en må se nærmere på. Det kan også tenkes at du mangel en substans i tarmen som gjør at du kan absorbere B12, såkalt intrinsic factor. Den produseres i visse typer celler i magesekkveggen som heter parietalceller. Kroppen kan danne antistoffer mot slike parietalceller, slik at de ikke produserer Intrinsic factor. Ved en slik tilstand vil ikke tarmen kunne absorbere vitamin B12 i tilstrekkelig grad. Derfor hører det med til utredningen at legen undersøker Intrinsic Factor og om du har antistoffer mot parietalceller. Blodprøver for å se om du har cøliaki må også taes.

Videre så mener jeg også at dine andre uspesifikke symptomer som blodtrykksfall m.v. også må utredes videre. Legen må utrede deg bredt og systematisk for dette, inklusiv hormonelt. Lavt stoffskifte er blant mange ting som du må sjekkes for.

Jeg kan tildels være enig med deg i at her høres det ut som at du må bruke tilskudd av B12 og folat permanent, siden du ved mer enn en anledning har vist at dine nivåer synker når du ikke bruker tilskudd, for har det skjedd en gang, kan det absolutt skje igjen. Men mitt poeng er at det er langt fra fullgod behandling, siden man er nødt til å utredes for selve årsakene til manglene, ikke bare tilføre det som mangler.

Jeg håper at informasjonen her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Illustrasjon øverst: Innart / Shutterstock / NTB