Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lite energi og utmattelse, legen finner ingen forklaring

Spørsmål

Hei! Jeg har i mange år vært plaget med en rekke diffuse symptomer som hemmer meg veldig i livet. Det er en lang liste, men de verste symptomene er at jeg har svært lite energi og at den energien jeg har brenner fort opp. Jeg er godt trent, men kan likevel være helt utmattet (dvs. muskler som ikke virker helt, klarer ikke å tenke eller snakke rent, og er såpass slapp at hvis jeg legger meg ned så ligger jeg i denne stillingen i timesvis uten å røre meg).

Jeg har et godt kosthold, men er likevel konstant tørst, men må tisse ofte og da spesielt om morgenen. Jeg er ofte kvalm og etter en stund går kvalmen over til noe som kjennes som fyllesyke: sår hals, tørst, vondt i hodet, tørre øyne, slapp, fastfood craving, og dårlig konsentrasjon.

Jeg drikker svært lite alkohol.

Jeg er ofte svimmel og ser ofte "stjerner" selv om aktiviteten jeg gjør ikke er hard, eller at jeg begynner å fryse når jeg f.eks. løfter vekter. Det føles ofte som jeg har feber (frysninger, ømme ledd og "gelehjerne"), men dette har jeg sjelden. Har derimot alltid en eller annen betennelse, oftest i senefestene. Legene finner aldri noe feil, bortsett fra små betennelser her og der. Alle vitamin- og mineralnivåer er normale, og skjoldbruskkjertelen virker som normalt.

Har hatt både gastroskopi og endoskopi, men ikke noe galt. Eneste som har flagget er lavt antall hvite blodlegemer og at de ikke er helt runde, men legen sier at dette ikke er noe å bry seg om.

Jeg er nøye med å få nok søvn og til faste tider. Jeg sover veldig lett og er svært varm om natten (sover med sommerdyne og vinduet åpent hele året fordi det er så varmt). Jeg har sluttet å kontakte lege fordi det er ingen hjelp å få, så det hadde vært fint om du kunne hjulpet meg med noen tips hvordan jeg kan håndtere dette, da det blir bare verre, og det har innvirkning på jobbprestasjonen min, samt at jeg ikke har energi til å være sosial eller føre en samtale. På forhånd takk for hjelpen.

Kvinne 38
Svar

Hei.

Du har en lang rekke av det som kalles uspesifikke symptomer. Det betyr at de ikke er typiske for en konkret tilstand eller sykdom, men kan forekomme ved en særdeles lang rekke sykdommer og tilstander, både fysiske og psykiske. Vi vet også at det er fullt mulig å ha slike plager som du har, uten at det foreligger sykdom i det hele tatt. Da kan det for eksempel handle om ytre faktorer som "livet vi lever". Alt vi opplever, tenker og føler virker inn på vår subjektivt opplevde helse, både positivt og negativt. Blir summen av negative faktorer i livet større enn de positive, tærer det på overskudd og energi. Dette er almenmenneskelig, og ytterst vanlig. Det er naturligvis aldri riktig å trekke slike konklusjoner før man er legeundersøkt og sjekket med tanke på om det kan ligge noen sykdom bak, men når det er gjort, og ingen tegn til sykdom blir funnet, så er det viktig å vite at det ikke nødvendigvis er slik at det "må" foreligge en uoppdaget sykdom som forklaring på plagene. For tenker man slik, vil man både bli frustrert over å ikke finne årsak (som kanskje ikke finnes) og en kan også gå glipp av muligheten til å ta en nærmere analyse av livet, for å se om det er noen gnagsår i livet eller andre faktorer, som kanskje burde vært tatt tak i, for å bedre overskudd og helse.

Jeg kan ikke undersøke deg, og jeg har ikke tilgang til din journal, epikriser, prøvesvar med videre, og kan derfor ikke si noe om du er fullstendig utredet for mulige fysiske årsaker eller ikke, men jeg kan i det minste opplyse deg om at når avanserte moderne medisinske undersøkelsesmetoder ikke klarer å finne noen som helst tegn til sykdom, så betyr det som hovedregel at en heller ikke har noen sykdom.

Det er heller ikke mulig å antyde noen konkret diagnose her, siden slike plager du har rett og slett kan skyldes "alt eller ingenting", som ovenfor beskrevet.

Det du spør om her, er imidlertid det som kalles second opinion. Det er ofte fornuftig og hensiktsmessig i tilfeller som dette. Jeg synes derfor du skal få foretatt en slik second opinion hos en annen almennlege. Dette er jeg sikker på at også fastlegen din er enig i. Vi har ferdige prosedyrer for slik second opinion, så du kan be din fastlege ordne en henvisning til en annen almennlege for dette. Det er i den sammenheng helt avgjørende at den nye lege får en fullstendig kopi av din journal, inklusiv alt av prøvesvar og epikriser. Du kan også velge å bestille en second opinion selv, og ikke gå via fastlege. Da må du selv sørge for å ta med din komplette journal som ovenfor beskrevet.

Du kan lese mer om second opinion her

Slik du beskriver din situasjon, kan jeg ikke se for meg noe mer hensiktsmessig enn at du nå får gjort en slik second opinion, og jeg håper du velger å følge dette rådet.

Jeg ønsker deg lykke til.