image: Lett forhøyet kroppstemperatur i ett år

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lett forhøyet kroppstemperatur i ett år

Spørsmål

I over 1 år har jeg hatt kronisk forhøyet kroppstemperatur. Rundt 37,9 er nå tempen hver kveld målt i øret. Rektalt er den noe lavere. Rundt 37,7. Alle blodprøver er fine, inkludert stoffskiftet. Jeg har hormonplaster mot overgangsplager, men temperaturen har vært uendret etter at jeg begynte med disse.

Jeg har ingen tegn på infeksjon, men har hatt diagnosen ME i syv år, men alltid hatt normal kroppstemperatur på 36,6. Legen har tatt masse prøver med tanke på autoimmune sykdommer, men ikke funnet noe unormalt.

Nå er både jeg og legen min i villrede. ME sykdommen gjør jo at jeg går med konstant sykdomsfølelse, men jeg opplever ME sykdommen som lik.

Hva kan være årsaken til min langvarige, kroniske feber? Og hva bør jeg gjøre videre? Forøvrig må jeg også nevne at feberen går ned når jeg tar Ibux eller Paracet.

Jeg fikk også behandling med Gammanorm i samme tidsrom som feberen startet. Jeg har IgA og IgG 3 mangel, derfor ble det forsøkt Gammanorm. Det er nå et halvt år siden jeg tok Gammanorm sist, men temperaturen går ikke ned.

Hva anbefaler du at jeg gjør videre?

Hvilken spesialist kan hjelpe?

Bruker 10 mg Sobril og 3,75 mg Imovane hver kveld pga kraftige gjentagende myoklonier. Dessuten 5 mg Cipralex og hormonplaster Estalis. De tre første har jeg brukt i 7 år.

Kvinne 52
Svar

Hei.

Noe som er viktig her, er at du faktisk ikke har feber, slik du selv skriver at du har. Feber er 38 eller høyere, målt rektalt.

Det er følgelig på ingen måte sikkert at det du her forteller om, har noe som helst med sykdom å gjøre. Faktisk er det slik at ved tilfeller av "feber av ukjent årsak", som det heter (og det gjelder altså 38 eller høyere), så finner man ingen årsak i hele 20% av tilfellene. Da kan en kanskje tenke seg at ved forhøyet kroppstemperatur under 38, slik du har (altså ikke-feber) så kan det være enda større sjanse for at det faktisk ikke har noen årsak, og at det ikke har med sykdom å gjøre.

Det blir ihvertfall helt feil å ta for gitt at det «må» ha en årsak. En utreder for årsaker og ser etter sykdom, slik du gjør hos fastlegen din, men finner man ingen årsak eller tegn til sykdom, er det faktisk mulig at det er det som er konklusjonen og svaret her. Diskuter den muligheten videre med legen din. Fortsetter man over lang tid å lete etter noe som kanskje ikke finnes, så vil det etterhvert bli svært frustrerende og en mulig helseplage i seg selv.

Det første jeg tenker på, er at du må sjekke om du kan ha høyt stoffskifte. Det kan gi lett forhøyet kroppstemperatur.

Du bruker Cipralex. Det kan gi feber som bivirkning. Du har brukt Cipralex i lengre tid enn du har hatt forhøyet kroppstemperatur, men det beviser ikke at ikke det kan være en bivirkning av Cipralex, fordi bivirkninger også kan komme etter lengre tids bruk. Du bør derfor diskutere med fastlegen din om ikke du burde teste ut et par uker uten Cipralex, for å se om det er forklaringen. Gjør du ikke det, vil du aldri få svar på om det er dette som faktisk er årsaken.

Du spør om hva slags spesialist som er anbefalt i ditt tilfelle. Det er utvilsomt spesialist i almennmedisin, altså fastlegen din, da utredningen av dette krever at man tenker så bredt som mulig, noe en spesialist i almennnmedisin kan mest om og har mest erfaring med.

Du har ikke skrevet noe her om dette er plagsomt for deg, noe det ikke nødvendigvis er. Er det ikke det og du ikke merker noe til det, så vil det jo faktisk være en god løsning å bare la være å måle temperaturen. Det at du ikke har feber og en ikke finner noen tegn til sykdom, tilsier jo at det kan være en riktig god og trygg løsning, og glem ikke for all del at det er på ingen måte slik at alt i kroppen kan forklares eller diagnostiseres, spesielt ikke lett forhøyet kroppstemperatur slik du har.

Jeg håper at mine innspill kan være til nytte for deg.

Illustrasjon øverst: VectorsMarket / Shutterstock / NTB