Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lavt stoffskifte, diabetes 2, høyt blodtrykk, muskelsmerter

Spørsmål

Dame på 57 år. Aktiv og i 100% jobb. Nå delvis sykmeldt. Har flere autoimmune sykdommer; lavt stoffskifte, alopeci, Sjøgren, rosacea, diabetes 2, myalgi, diverse allergier. Nylig vært innlagt på sykehus på grunn av infeksjon i et operasjonssår (fjerning av byll i perineum). Det viste seg at jeg har vært underbehandlet for mitt lave stoffskifte, og hatt dårlig regulert diabetes de siste månedene. Ble satt på insulin (Insulatard og hurtigvirkende), og jeg har fått økt dose Atacand på grunn av forhøyet blodtrykk, og Levaxin ble økt fra 125 mg til 200 mg. Ble etter hvert kun nødvendig med langtidsvirkende morgen og kveld + 1 tablett Januvia. Fra første dag med insulin og Januvia fikk jeg feber og varmefølelse (flushing), og ødem i kroppen. Siden jeg også fikk antibiotika, og lå for det meste stille for å unngå trykk på operasjonssåret var det ikke lett å vite hva som var hva. Da jeg kom hjem og avsluttet kur med antibiotika hadde jeg fortsatt lavgradig feber, og hovnet veldig opp i hele kroppen. Var hos fastlege som så seponerte Januvia, og jeg fikk ny runde med antibiotika på grunn av urinveisinfeksjon. Etter seponering av Januvia fikk jeg mindre ødem i kroppen. Blodsukkeret har stabilisert seg fastende rundt 8-9 og ellers rundt 10. Stoffskifteprøvene er fine. Blodtrykket på vei ned. Så da burde jeg jo føle meg bedre? Dessverre så gjør jeg ikke det, og nå går det på psyken løs å ikke se noe tegn til bedring. Det virker som om alle autoimmune ting har blusset opp med symptomer jeg ikke har hatt på mange år. Har i tillegg så mye smerter i muskulaturen at jeg våkner av dette om nettene, og må ta smertestillende for i det hele tatt å få sove. Kan dette ha en sammenheng med insulinen? Finnes det anbefalinger med tanke på valg av medisin mot diabetes 2 for personer med hypothyreose? Kan dessverre ikke bruke Metformin på grunn av mage/tarm problemer. Har testet Jardiance og Forxiga, men fikk mye bivirkninger. Må jeg bare smøre meg med tålmodighet og innse at det skal bli verre før det blir bedre?

Kvinne 57
Svar

Hei.


Det er bra å høre at ditt stoffskifte nå er velregulert og at både din diabetes ditt blodtrykk også er på bedringens vei.

Nå forstår jeg det slik at du har muskelsmerter og ikke føler deg bra. Det kan i hvertfall ikke skyldes din diabetes eller blodtrykk, for det gir ikke slike subjektive symptomer, og det skyldes heller ikke ditt stoffskifte, siden det nå er velregulert. Spørsmålet er da hva årsaken er, og det er dessverre ikke noe jeg kan fastslå her over internett uten å undersøke deg, men også fordi muskelsmerter og det å ikke føle seg bra generelt, er helt uspesifikke symptomer. Det betyr at det i utgangspunktet kan skyldes "alt eller ingenting", og den eneste måten å finne ut av det på, er ved systematiske undesøkelser og utredninger hos fastlegen.

Det er ingen utenkelighet at du føler deg dårlig på grunn av sin lange periode med flere sykdommer, og i såfall er det nok slik du spør om, altså at du trenger mer tid å komme deg på. Muskelsmerter skyldes oftest enten feilbelastninger over tid, manglende mosjon eller underliggende psykisk spenninger, noe som ikke vil være utenkelig i din situasjon, da det naturligvis må ha vært en stor psykisk belastning å ha gjennomgått så mye sykdom som du nå har i den senere tid. Det som generelt hjelper best på muskelsmerter er daglig mosjon og bevegelse. Dine muskelsmerter skyldes ikke insulin, slik du spør om, for det gir ikke muskelsmerter. Insulin er jo noe du har i kroppen fra før av, produsert av bukspyttkjertelen, og det gir ikke bivirkninger.


Du spør om det finnes spesielle anbefalinger for behandling av diabetes 2 for personer med lavt stoffskifte. Det gjør det ikke. 


Under "tilleggsopplysninger" skriver du: "Fastlegen min sier at det kan ta opptil et år å bli stabil ved bruk av insulin." og du spør om det er tilfelle. Det kan jeg nok ikke helt bekrefte. Hvor stabil en diabetes er, avhenger av kost, mosjon og medisindoser.


Hvis du ikke begynner å føle deg bedre etterhvert, synes jeg du skal oppsøke fastlegen din påny, for å få undersøkt om det kan være andre medisinske årsaker til at du ikke føler deg bra. Det er dessverre umulig for meg her å spekulere i hva årsaken kan være, for det kan som sagt være absolutt "alt eller ingenting". Det er også viktig for deg å vite at det behøver ikke å være medisinske årsaker til at man ikke føler seg bra og har muskelsmerter, for det kan man altså som forklart ovenfor forklart, få av for eksempel den påkjenning det er å ha vært gjennom en lengre sykdomsperiode, slik du har.


Jeg håper at informasjonen her kan være til nytte for deg, og ønsker deg god bedring.