Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lavt blodtrykk, føler meg dårlig. Hva kan gjøres?

Spørsmål

Heihei. Har i det siste eit og halvt år hatt lavt blodtrykk. Det siste året har eg hatt stadig fleire utfordringar knytta til det. I kvardagen opplev eg mykje symptom som kan gjere det vanskeleg å fungere normalt. Sliter mykje med svimmelhet og får lett ortostaisk blodtrykksfall. Noko gongar opplever eg at det mørkner heilt eller at det blir uklart/bølgete framfor meg. Blodtrykket ligg ofte mellom 90 -100 i overtrykk. Laveste målte verdier : 84/46, 83/60. Når eg til dømes har vært på jobb i noko timer, stått/gått mykje, kan eg setje meg ned å tatt blodtrykk: 95/60, 96/56. Hjertebank er noko eg oppleve oftare og oftare og i periodar kjenner eg at hjerte jobbar hardare. Merkast både ved aktivitet og i kvile. Til dømes når eg legg meg om kvelden, kjenner eg ofte hjertebank. Har siste tida hatt litt ødemer i beina (spes. høgre) Brukar støttestrømper fast. I kvardagen opplever eg også å kjenne ein tungdefølelse i begge beina. Drikker godt og får i meg tilstrekkelig væske. Symtomane er ikkje like kvar dag, og svingar litt. I periodar opplever eg det som følast som ut som nedsett sirkulasjon, stiv i fingrane, armane og veldig tung i heile kroppen. Kan kjenne på kraftesløyse og nedsett kraft i hender. På dei verste dagane har eg ingen energi, kjenner meg tung i kroppen, slapp, svimmel og blir lett småkvalm ved aktivitet. I ein ting til som eg kan nemne er at eg blir lett blålig under augene, noko venner også har kommentert.Trener ikkje fast men har tidligare dreve litt med jogging. Tørr ikkje dette åleine lenger då eg har opplevd å bli kvit på fingertuppene ved joggetur og i tillegg følt meg dårlig/slapp. Eg har nyleg vært til hjerteundersøking med ultralyd + EKG, utan funn. Fekk konstantert at hjertet var normalt. I tilegg opplevde eg at legen ikkje brydde seg om symptoma. Har nyleg fått ny fastlege. Kva er det eg spes. bør nevne /ta opp med ho og evt. spørr om å få sjekka ? Spørr også om kva som er tydeleg teikn på nedsett sirkulasjon ?

Kvinne 22
Kvinne 22

Kvinne 22
Svar

Hei.


Du har et blodtrykk lavere enn vanlig, og det er ikke helt uvanlig hos unge, friske og slanke unge kvinner. Det er ingen sykdom, men det kan nok gi plager i form av svimmelhet og annet, spesielt når man reiser seg brått. Det er ingen egentlig behandling for det lave trykket i seg selv, men poenget er at lavt blodtrykk kan skyldes sykdommer og medisinske forhold som kan og skal behandles, med høyere blodtrykk til følge. Altså en indirekte behandling av lavt blodtrykk ved å behandle eventuelt bakenforliggende årsaker. 

Det første jeg tenker på, er at du må få sjekket din blodprosent, og du må sjekke om du kan ha lavt stoffskifte. Begge deler sjekkes hos fastlegen med blodprøver, og begge deler er ting som kan og skal behandles.

Du har ødemer i beina, og fastlegen din må undersøke deg for å finne årsaken til dette, for det er på ingen måte gitt at dette er koblet til ditt lave blodtrykk, selv om en skal selvfølgelig prøve å se sammenhenger. Men det jo uvanlig hos unge mennesker, så du bør definitivt undersøkes for årsaken til dette.

Stivhet og nedsatt kraft i armer og fingre kan også ha mange årsaker. Blant annet må det vurderes om det kan skyldes revmatisk sykdom. Generell følelse av kraftløshet kan skyldes blant annet lav blodprosent og lavt stoffskifte, jfr ovenfor. Så der kan en tenke en fellesnevner, teoretisk sett. Det samme gjelder slapphet og følelse av å være tung i kroppen.

Blåfarge under øynene har ingen informasjonsverdi her, og det er ikke et sykdomstegn, slik en pleier å si på folkemunne ("sovet for lite", "vitaminmangel" osv)

Hvis du føler at legen din ikke tar deg på alvor, så er ikke det bra, uansett om det er slik eller ikke er slik. Da er det vanskelig å få god legehjelp. Derfor synes jeg at du skal gjøre noe med dette, og det må enten være å si dette direkte til legen, noe som sikkert er vanskelig, men jeg kan garantere deg at legen din vil respektere deg for å turde å være så ærlig, og også for å få en så nyttig tilbakemelding, som gir legen mulighet til å endre måten å kommunisere med deg på. Hvis ikke det er noe du tror du klarer, bør du heller vurdere å skifte fastlege.

Du spør om nedsatt blodsirkulasjon. Det tror jeg ikke du har, for da snakker vi om åreforkalkning / tette blodårer, og det har ikke unge kvinner som deg. Men det er mulig du her egentlig mener lavt blodtrykk, for det har du jo.

Og på et helt generelt plan kan det øke blodtrykket å bruke rikelig med koffein, f.eks. mye sterk og svart kaffe, samt å drikke mye.

Jeg håper at du her har fått noen råd om hva du kan gå videre med og hvordan du kan håndtere dette, og jeg ønsker deg lykke til.