Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Langvarige smerter i brystet uten fysisk forklaring

Spørsmål

Hei! Jeg har siden høsten 2019 kjent på ulike symptomer og ting som har skjedd med kroppen min. Høsten 2019 hadde jeg en lang periode veldig vondt i et kne. Det verket og det gjorde vondt når jeg gikk. Dette gikk over etter en stund, men så fikk jeg sterke smerter i den ene albuen som også varte noen uker. I tillegg hadde jeg mer og mer hjertebank ved at hjertet hopper over slag/ dunker hardt i halsen.

Jeg er en bekymret sjel, så dette førte til at jeg dro til legen og ytret min bekymring, men legen mente ingenting var galt og at alt var normalt etter vanlig sjekk. Jeg innså etter denne perioden at jeg har helseangst, og har gått til psykolog og fått god hjelp til å håndtere dette.

I starten av 2020, fra cirka februar opplevde jeg likevel at formen min ikke har vært på topp. Har vært mye plaget med hjertebank, og en snikende smerte har bredt seg over brystet mitt. Jeg fikk en opphopning av panikkangst og dro igjen fortvilet til lege for å få hjelp for et bryst full av smerte.

De mente dette måtte være angstrelatert, men tok EKG og henviste meg til kardiolog. Alt er bra med hjertet mitt. Jeg er ikke redd for det nå. Alle blodprøver også fine. Men smerten jeg har i brystet er uutholdelig, og har vedvart siden februar 2020, og er like vondt i dag.

Jeg har tatt ultralyd av brystene, gastroskopi og røntgen av lungene. Alt er fint. Jeg har smurt meg med voltarensalve, gått på «ibuxkur», vært hos fysioterapeut og kiropraktor. Og mange timer hos psykolog. Alle er fornøyd med resultatet etter ett år med hard jobb fra min side.

Så nå sitter jeg her likevel, med sterke smerter i brystet. Smertene er som oftest midt i brystbenet, og det flytter på seg, bak begge brystene, på begge sider men til ulike tid, og av og til er det vondt ut i armene også. Dette tærer på meg, og jeg er sliten. Har du noen tanker eller forslag til hva jeg kan gjøre videre? Jeg er som sagt en bekymret sjel og lurer på om dette kan vere spredning av kreft?

Sunn og frisk ellers, ingen røyk og normalvektig.

Kvinne 36
Svar

Hei.

Her får vi ha som utgangspunkt at du er fysisk frisk og at det ikke er noen fysisk sykdom som er årsak til smertene i brystet ditt. Dette fordi du er så utrolig grundig undersøkt som du er. Det er derfor grunn til å tenke at disse smertene skyldes forhold som direkte eller indirekte har med psykologiske forhold å gjøre.

For eksempel så vil angst, inklusiv helseangst, svært ofte gi seg utslag i muskelspenninger, som kan bli svært smertefulle. Slike setter seg ofte i musklene mellom ribbeina. Det er svært vanlig, og legen vil ofte kunne diagnostisere dette blant annet ved å trykke på den smertefulle muskulaturen, som er øm når man trykker på den. Det er en psykosomatisk forklaringsmodell. Alternativt kan vi tenke på smerten som et "rent uttrykk" for psykisk ubehag og indre smerte, og at du på grunn av din helseangst har sensibilisert hjernen din for smerteopplevelser, slik en ser ved kroniske smertetilstander uten sikkert fysisk grunnlag.

Det er nok ikke for ingenting at det har blitt en del av vårt språk, ord som en "hjertesmerte", for eksempel ved kjærlighetssorg eller annen dyp sorg, og "jeg kjenner en smerte i brystet" som metafor. Det har nok funnet sin vei inn i språket nettopp fordi det kan oppleves slik.

Jeg synes du skal diskutere slike forklaringsmodeller med både psykolog og fastlege, og om de er enige om dette, så kan det være svært nyttig i seg selv for deg, å få rede på at det er slik det er, for da vil du jo slutte å lure på hva det skyldes og å bekymre deg om det kan være noe alvorlig, som for eksempel kreft, slik du også har begynt å tenke på.

Enhver vil kunne få smertefulle spenninger i muskulatur hvis en går med langvarig bekymring over å ha en udiagnostisert kreftsykdom.

Du kan også diskutere med din fastlege om du kanskje burde vært henvist til en avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering / smerteklinikk, hvor man har tverrfaglig kompetanse på kronisk smerte uten fysisk forklaring. Jeg ser ikke bort fra at det kunne være nyttig for deg.

Det er forøvrig ingen som helst grunn til å tenke at du har kreft, for så grundig som du er undersøkt, ville man etter alt å dømme ha funnet tegn til det.

Jeg håper at mine tanker og råd her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.