Kvalme og nedstemthet, kan det være bivirkning av Diane?

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 29 år som har slitet med langvarig kvalme hver dag, ofte flere timer av gangen i snart 6 år. Jeg kan våkne av at jeg er kvalm og føler at jeg skal kaste opp; men det kommer aldri så langt at jeg får kastet opp. Har fått Afipran som behandling- og føler ikke særlig effekt av denne. Har tatt CRP med normale funn, avføringsprøve med normale funn, røntgen at bryst/mage- ultralyd av mage uten funn. Jeg føler jeg går konstant slapp, null energi; livskvaliteten er så lav pga dette. Siste tiden har jeg også slitet med langvarig diaré m/magesmerter med litt slapp høyre arm? Dårlig appetitt , men spiser så jeg får i meg næring. Hva kan alt dette komme av? Kan fortelle at jeg er blitt konisert, hatt jevnlige kontroller i etterkant; var der nå nylig igjen på kontroll og center på svar fra Gyn om alt er OK. Legene jeg har hatt finner ingen årsak til hvorfor kvalmen er der, og har blitt tilbudt å begynne på cipralex- jeg vet ikke hva dette skal gjøre for meg. Men kan også legge til at jeg føler meg nedstemt ofte- men det føler jeg fordi jeg er kvalm hele tiden. Håper på noen kloke svar. Afipran mot kvalme og p-piller ( diane) Mvh jente 29

Kvinne 29

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Det første jeg tenker på når jeg leser det du har skrevet her, er muligheten for at det kan være Diane som gir deg både nedstemthet og kvalme. Begge deler er blant de vanligste bivirkningene av Diane. Det er nesten såpass sannsynlig at jeg synes at du ikke kan la være å teste ut dette, for å finne ut av om det er dette som er årsaken. For hvis ikke du finner ut av dette, OG at det er dette som er årsaken, så vil du jo kunne risikere å gå glipp av en lettvint løsning: Å slutte med pillen.

Det finnes ingen andre måter å finne ut av om noe er en bivirking eller ikke enn å prøve seg uten medisinen i en periode. Hvis du vil gjøre det, bør du nok helst la det går en syklus eller to, for at kroppen kan komme inn i normale hormonelle nivåer igjen.


Hvis ikke det skyldes dette, tenker jeg i retning av magesekken og lukkemuskelen, dvs at du kanskje kan ha reflux. Da kan syre og mageinnhold komme oppover i spiserøret, og gi blant annet kvalme som symptom. Det kan undersøkes  vha gastroskopi. Jeg synes imidlertid ikke du skal utsette deg for noe såpass belastende som en gastroskopi, før du har testet ut om det er Diane som er årsaken.


Langvarig diare og magesmerter bør også utredes. Blant annet må du sjekke med blodprøver om du kan ha cøliaki eller annen matvareintoleranse, evt kan du ta avføringsprøver for å se etter betennelsessykdommer i tarmen også. Prøven heter kalprotektin, og den vil stige ved sykdommer som ulcerøs colitt og Crohns sykdom. Men det er overhodet ikke det første jeg tenker på her. Tendens til diare kan man ha i perioder, uten at det skyldes sykdom også.


Du nevner at du har fått foreslått den antidepressive medisinen Cipralex. Den kan være bra, om man har depresjon, men om nedstemtheten skyldes Diane, jfr over, så er det naturligvis aldeles feil behandlingsvalg. Da er det å ta vekk årsaken, dvs evt Diane, som er løsningen, naturligvis. Diane er en p-pille med svært høyt hormoninnhold, og mange har bivirkninger av denne.


Jeg håper at mine råd her kan være til hjelp for deg. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-