image: Kvalm, utmattet og trøtt, kan det skyldes nyresykdom?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvalm, utmattet og trøtt, kan det skyldes nyresykdom?

Spørsmål

Hei Var i kontakt med dere for noen måmeder siden angående vedvarende kvalme. Har tatt flere prøver som avføringsprøve, svelget slange, flere blodprøver, CT av mageregionen med kontrast og det siste jeg gjorde nå var å svelge radioaktivt for å se om maten gikk for tregt gjennom systemet. Alle prøver har vært fine. Har hatt mye urinveisinfeksjoner i flere år og tenker på om det kan være noe med nyrene som gjør meg så kvalm og utmattet og trett. Ser på en legeside at symptomer på kronisk nyresykdom kan være tretthet, kvalme, sykdomsfølelse, utslett og kløe og blant annet hevelse rundt øynene. Endringer av urin. Jeg har flere av disse symptomene daglig som tretthet, kvalme og sykdomsfølelse, hovner en del rundt øynene, klør en del på kroppen (uten utslett) og litt skum i urinen. Kan være helt feil men er der en mulighet for dette? Blir så sliten av den konstante kvalmen og uvelheten og ingen prøver som slår ut på noe i mage/ tarm.

Kvinne 59
Svar

Hei.

Dine symptomer er det som defineres som uspesifikke plager, hvilket vil si at kvalme, trøtthet, sykdomsfølelse osv er ting som kan forekomme ved et utall sykdommer, og på ingen måte bare nyresykdom. Man kan få slike symptomer av nærmest enhver sykdom, i utgangspunktet. Med andre ord så er nyresykdommer bare en av mange mulige forklaringer på slike plager. Jeg kan naturligvis ikke utelukke at du kan ha en nyresykdom her over nettet, men det er noe det går an å finne ut av, og som ledd i utredningen av dine plager bør dette gjøres, om det ikke allerede er gjort. Jeg ville nesten anta at din lege allerede har sjekket dine nyrefunksjonsprøver, siden du sier at du har tatt en del blodprøver, men du kan og bør spørre om det er gjort.

Aktuelle prøver er blant annet kreatinin og elektrolytter.

Hvis ikke dine plager skyldes nyresykdom, bør sannsynligvis din fastlege utrede deg videre med tanke på om du skulle ha sykdommer utenfor mage-tarmsystemet, som årsak til plagene dine.

Jeg håper at du finner forklaringer og løsninger her, og ønsker deg lykke til.

Illustrasjonsbilde øverst: Natali _ Mis / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-