Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvalm, svimmel, brystsmerter, pusteproblemer

Spørsmål

Hei. For noen uker siden var jeg syk, det startet med forkjølelse med vond hals og feber. Etter et par dager ble jeg dårligere med tung pust, svimmelhet, kvalme, vondt i brystet (ikke en bestemt side) og slørete syn, dette kom og gikk, og forsvant like fort som det kom, aldri så kvalm at jeg kastet opp. Dette varte i ca 1,5 uke. Ble testet for Corona da jeg jobber i helse, denne var negativ. Har nå vært bra i ca. to uker, men siden dette har jeg vært endel kvalm, svimmel, vondt i brystet og føles som jeg ikke får puste skikkelig. Dette kommer og går veldig, kan være helt fin i et par dager før dette kommer over meg igjen, kan komme fra en gang om dagen til flere ganger om dagen, til å være fin i 2-3 dager for det kommer igjen, og det forsvinner igjen like fort som det kom. Har aldri kjent noe som dette tidligere, det startet når jeg var syk. Utenom dette føler jeg meg i fin form. Har snakket med lege men ikke fått time der før etter påske, forstår ikke hva dette kan være og blir bekymret mens det står på. Har tidligere vært hos hjertelege for kontroll og røntgen av lungene som ikke har påvist noe, siden jeg har slitt endel med vondt i brystet de siste årene, legen tror dette er pga musklesmerter eller refluks, går på lanzaprazol pga slapp lukkemuskel. Jeg har også de siste årene hatt en del smerter i ledd, er ikke funnet noe på MR eller røntgen. Lurer derfor på om du har hørt om noe lignende før eller om det er noe jeg bør bekymre meg for?

Kvinne 35
Svar

Hei.


Du er altså en 35 år gammel kvinne, som nå i et par uker har tilbakevendende symptomer med kvalme, svimmelhet, vondt i brystet og følelse av å ikke får puste ordentlig. Innimellom har du dager uten symptomer. Av kjente helseplager har du kun problemer med magens lukkemuskel. Dette har du fått time for hos fastlegen din over påske, altså om halvannen uke.

Du lurer naturligvis på hva dette kan skyldes, og om det er grunn til bekymring, og om jeg har hørt om tilsvarende før.

Eksakt like tilfeller som dette har jeg nok ikke vært i kontakt med, men symptomene er ganske uspesifikke, og kan sees ved en lang rekke sykdommer og tilstander. Det er med andre ord ikke slik at dette virker gjenkjennbart eller gir konkret mistanke om en-1-spesiell sykdom. Men du skriver jo om brystsmerter og følelse av å ikke få puste. Det kan både skyldes ufarlige ting som muskelsmerter og spenningstilstander, inklusiv psykologiske faktorer, men teoretisk sett kan jo brystsmerter og pusteproblemer skyldes hjertesykdom. Det er imidlertid svært sjeldent hos 35 årige kvinner, så det blir nærmest bare en teoretisk mulighet. Skulle du imidlertid ha mye hjertesykdom i nær familie, høyt kolesterol og om du røyker, så øker det muligheten, og om det er tilfelle så bør du vurdere å oppsøke lege nå og ikke vente på time. Skulle det være slik at fysisk aktivitet trigger brystsmertene og tungpusten, og det å ta det med ro får det til å forsvinne igjen, så gir det betydelig økt sannsynlighet for hjertesykdom, om om det er slik må du ihvertfall ta snarlig kontakt med lege. Men dette er som jeg forklarer, særdeles lite sannsynlighet hos en ung kvinne. Alt i alt tenker jeg at det høres trygt ut å vente på legetimen over påske, for slike uspesifikke symptomer kan som sagt skyldes "hva som helst" og ofte forsvinne av seg selv, noe som tilsier at det er lurt å se det an, samtidig som du naturligvis får følge utviklingen, og skulle det bli verre eller endre seg på noe vis, får du heller oppsøke legevakt i påsken eller lignende.

Håper at min høyttenking og informasjon her kan hjelpe deg til følge dette opp på best mulig måte, og ønsker deg lykke til.