Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvalm i mange år. Legen mener det skyldes psykologiske årsaker.

Spørsmål

Hei! Eg er ein mann på 50 år. Eg er plaga med kvalme og fastlegen meiner det er psykisk. Han har sett meg på antideprissiva, noko som hjelper litt, men ikkje så mykje. Han har også sendt meg til psykolog. Det hjelper ikkje stort, eg har lav score der både på angst og depresjon. Kvalmen min er sånn at det blir verre når eg ligg på magen eller på sida. Det blir også verre når eg bøyer meg, vrir meg eller berre vrir hovudet mot sida. Kan dette vere nerver som kjem i klem? Eg har hatt det sånn i mange år, for meg har dette vore normalen, men eg forstår no at det kan det ikkje vere. Dei siste månadene har det blitt verre. Kva kan dette vere?

Mann 50
Svar

Hei.


Kvalme er et uspesifikt symptom, som kan komme av en usedvanlig lang rekke fysiske sykdommer, og en kan også være kvalm uten å ha fysiske årsaker, altså psykologiske årsaker. Jeg kan ikke få undersøkt deg, og jeg kjenner ikke sykehistorien din og kan heller ikke lese din journal for å få informasjon om hva som er undersøkt og hva som ikke er undersøkt, og derfor vet jeg heller ikke hva eller hvordan fastlegen din har tenkt for å komme frem til konklusjonen om at din kvalme skyldes psykologiske årsaker. Det kan være rett, men jeg har nok dessverre ingen mulighet her til å hverken bekrefte eller avkrefte dette, som du forstår.

En ting kan ihvertfall sies: Så lenge det har vart i mange år, så skyldes det ihvertfall ikke kreft eller annen alvorlig sykdom. For hadde det vært det, så hadde dette endret seg og blitt verre gjennom årene, og du hadde blitt sykere generelt. 

Du forteller at det blir verre når du ligger på siden eller på siden, og at det blir verre når du bøyer deg eller vrir hodet til siden. 

Dette er det vi kaller stillingsendringer, og da kan vi kanskje tenke i retning av at det er balanseorganet som er involvert. Det er det som f.eks. gir reisesyke. Da tenker jeg at du kanskje bør vurderes av nevrolog og øre-nese-hals lege, om ikke det er gjort allerede. Du tenker selv på "nerver som ligger i klem". Da vet jeg ikke helt hva du tenker på, og jeg tror nok ikke forklaringen ligger i den gaten, eller hva det skulle være. 

Dette er nok ganske vanskelig eller umulig å hjelpe deg med over internett, så jeg anbefaler deg å diskutere dette videre med fastlegen, blant annet med tanke på evt undersøkelse v/nevrolog og ØNH-lege. 

Håper rådene kan være til nytte, og ønsker deg lykke til.