Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvalm i 7 mnd

Spørsmål

Hei! Jeg er kvinne på 24 år. Har 2 barn født i 2017 og i 2019. Jeg har flere spørsmål som jeg håper du kan svare på. Første først; Før jeg ble gravid første gang har jeg veid ca 56 kg. Etter første graviditet og fram til andre graviditet veide jeg 65 kg. Slet med kvalme i hele siste svangerskap, og gikk ned i vekt. Kvalmen har fremdeles ikke gitt seg, nesten 7 mnd etter fødsel. Går fremdeles ned i vekt, og veier nå 49 kg (163 cm høy). Problemet er manglende matlyst, og at jeg brekker meg hvis jeg forsøker å spise noe jeg ikke har lyst på, men har stort sett ikke lyst på noe. Forsøker proteindrikker fra apotek i perioder, de får jeg ned. Har du noen tanker og anbefalinger ang. dette? Jeg er redd dette vil være farlig for kroppen min på sikt, å kunne føre til sykdom senere, f.eks kreft, hjerte? Neste spørsmål; jeg har i de siste 2 ukene kjent på smerter som minner om "gangsperre"/stølhet etter trening rundt brystene og mot armhulen. Dette på begge sider, men mest på venstre side. Har ikke trent eller gjort noe ekstra i forkant. Smerten sitter rundt brystene og ut mot armhulen, og kjennes ekstra ved anstrengelse eller hvis jeg trykker forsiktig på områdene. Har silikon så jeg får ikke kjent skikkelig på selve brystene. Er dette noe å være engstelig for? Kan legge til at farmor døde tidlig av brystkreft. Kanskje også viktig å nevne at jeg hadde influensa i slutten av november, kan det ha noe med dette å gjøre? Siste spørsmål; kan silikon hindre selvsjekk av bryster med tanke på kreft? Mvh noe engstelig kvinne.

Kvinne 24
Svar

Hei.


Du har vært plaget med kvalme i hele forrige svangerskap, og kvalmen fortsetter nå 7 mnd etter fødselen. Dette er såpass uttalt at du har vansker med å få i deg nok næring, pga brekninger og manglende matlyst. Spørsmålet ditt til oss er om du kan næringsdrikker fra apotek, eller om det kan gi sykdom på sikt, f.eks. kreft. Jeg tenker følgende om dette: Du kan ikke få sykdommer eller kreft av å bruke næringsdrikker. Så du kan saktens drikke disse, men samtidig tenker jeg at det er langt fra noen fullgod løsning, for du må jo få funnet av årsaken til kvalmen din, i tilfelle det skyldes sykdom eller at det er noe du kan gjøre noe med, slik at du slipper å være kvalm. Ved å kun akseptere det og livnære deg på ernæringsdrikker, så har du jo ikke gjort noe med selve problemet. Mitt klare råd til deg er derfor at du oppsøker din fastlege nå for å bli utredet for eventuelle årsaker til kvalmen. Det er viktig.


Ditt siste spørsmål er om dette med at du  i de siste 2 ukene kjent på smerter "som minner om "gangsperre"/stølhet etter trening rundt brystene og mot armhulen". Du sier at "Smerten sitter rundt brystene og ut mot armhulen, og kjennes ekstra ved anstrengelse eller hvis jeg trykker forsiktig på områdene." 

Du lurer på om dette er noe å være engstelig for. Jeg tenker at å være engstelig har uansett ikke noe for seg, for du har ikke noe igjen for det. Hvis en ikke har noen sykdom, så er det bortkastet tid å være engstelig, og har man en sykdom, så forandrer det ikke noe å være engstelig. Derimot tenker jeg at dersom dette vedvarer og ikke forsvinner etterhvert, så er det en grei tommelfingerregel at man går til lege med smerter en ikke vet årsaken til. Dette fordi det noen ganger kan ha med sykdom å gjøre. Det er vanskelig for meg å si noe om årsaken her, men siden du sier at det kommer etter trening, og at det kjennes ved anstrengelse, så tenker jeg mest i retning av muskulære årsaker i utgangspunktet.


Silikon i brystene kan gjøre det vanskeligere med selvundersøkelser av brystene, ja. Men du bør allikevel gjøre det regelmessig, for hvis det skulle oppstå noen endring, så er det mulig at du vil kjenne det selv, og da vil dette gi deg muligheten til å gå til lege for å få det sjekket. Eller sagt på annen måte: Selv om det kan vanskeliggjøre selvundersøkelse, så er det overhodet ingen grunn til å ikke gjøre det.


Håper det var greie svar. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-