Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kulde-og varmefornemmelse, forstoppelse, vonde knær

Spørsmål

Eg er ei kvinne og har sidan eg var i byrjinga av 20-åra vore plaga av overoppheting og sterk uro i kroppen, mest om natta. Eg er no 58 år og dette har utvikla seg mykje. No er eg både overoppheta og kjempekald om eit anna. Kanskje nesten på same tid. Kroppen er så uroleg at eg øydelegg senga mi og kan ikkje sove saman med nokon fordi eg er til stor forstyrring. Eg har også hatt store problem med mage og tarm framover i livet. Når eg var ung var det diare og forstoppelse om eit anna. No er det så og sei berre forstoppelse. Det er akkurat som eg har ei kjensle av at overoppheting, kulde og uro/krampe er verst ved alvorleg forstoppelse. Lurer litt på om det er berre forstoppelse eller om der er tarmane som ikkje bevegar seg nok, det vil sei ikkje får innhaldet framover. Har det siste året vore i gjennom mange undersøkelsar som gastroskopi, kolionskopi, CT, ultralyd, blodprøver og avføringsprøver(ein gong med blod). Sterke kroppsmerter er noko eg har vore plaga med i ca. 20 år. Vart innlagt på sjukehus for eit par månadar sidan. Då hadde eg magesmerter, sterke kroppsmerter og feber. Eg har kneartrose og har ein kneprotese. Brusken på det andre kneet er ganske slite også. Etter alle desse undersøkelsane eg har vore i gjennom seier legane at alt ser fint ut og at eg må leve med situasjonen. Men eg kan ikkje greie å leve med dette. Eg har alltid levd eit fysisk aktivt liv og kjempar på så godt eg kan nå også. Dette er ein situasjon eg vil ut av.

Kvinne 58
Svar

Hei.

Du er altså en kvinne på 58 år, som plages av kulde- og varmefølelse i kroppen, om hverandre, og du er forstoppet. I tillegg har du generelle smerter i kroppen og artrose i kneet. Beskjeden du har fått fra dine leger er at du må "leve med dette". Det betyr vanligvis at det ikke finnes behandling som fjerne eller dempe det du plages med. Men jeg kan ikke bekrefte eller konstatere at det faktisk er slik, for jeg har alt for lite informasjon om din helse til å kunne si noe om dette. Det kan naturligvis være slik, men jeg kan ikke gi deg en endelig bekreftelse på dette. Ihvertfall tenker jeg at for din artrose i kneet, så kan du enten bruke smertestillende / betennelsesdempende midler, det kan hjelpe godt, eller blir det ille nok, så vi du jo evt få protese i det kneet også. Dersom du er overvektig, hjelper forøvrig vektnedgang særdeles godt på artrosesmerter i knærne. Der ligger jo også en potensiell mulighet. 

Når det gjelder dine problemer med kulde/varme, så ville jeg ihvertfall ha sjekket om du kan ha noen stoffskiftesykdom, for det kan gi slike plager. Hør med legen din om det. Overgangsalder er en annen mulighet, men det kan jo umulig ha vært årsaken helt tilbake til du var i begynnelsen av 20-årene. Men det kan jo være en del av forklaringen nå. Isåfall finnes det behandlingsmuligheter for dette, i form av hormoner. Diskuter dette med legen din.

Forstoppelse er noe mange mennesker plages av. Det beste er å tenke langsiktig, og ha et kosthold med mye fiber og sunne oljer. Daglig bevegelse er også avgjørende viktig. Hvis ikke det hjelper, er det en lang rekke midler på apoteket som kan hjelpe, og som legen din kan skrive ut for deg. Det finnes vanligvis alltid råd mot forstoppelse, bare en forsøker nok, så ikke tenk at dette er noe som du bør "leve med" videre. Håper at informasjonen og svarene er til nytte for deg. Lykke til.