Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kul i lysken

Spørsmål

Hei Jeg har oppdaget en liten kul mellom skrittet og innsiden av låret. Den er på størrelse med en ert kanskje litt større. Jeg trodde først det var en innvendig, litt stor kvise men den har nå vært der mellom 1-2 mnd og har ikke endret seg og den er ikke vond. Jeg får liksom tak i den og klarer å kjenne rundt den hvis du skjønner. Jeg er en person som bekymrer meg lett og ble så klart bekymret når jeg kjente denne også. Jeg er ikke kjempeglad i å gå til legen derfor prøver jeg meg her først. Jeg føler meg ellers i fin form.

Kvinne 39
Svar

Hei.


Det går naturligvis ikke an å si noe sikkert om hva dette er og ikke er, over internett og uten å kjenne på kulen. Den eneste måten å få et sikkert svar på det, er å la fastlegen din kjenne på den. 

Det jeg tenker når jeg leser din beskrivelse, er at det mest sannsynlig kan dreie seg om en fettkul, talgkjertel, inngrodd hår eller lymfeknute. Du har ingenting igjen for å gå rundt å bekymre deg, når du istedet kan velge å slippe å bekymre deg, ved å la fastlegen fortelle deg hva dette er. Du skriver at du ikke liker å gå til legen, og det er greit, men samtidig bør du ta et litt større perspektiv på dette og spørre deg selv om hva du liker minst av to følgende alternativ:

Alternativ 1) Å gå rundt å bekymre deg over lang og ubestemt tid fremover

Alternativ 2) Å velge å gjøre noe du ikke liker (å gå til legen) og ha det ubehagelig i fem minutter, for så å slippe å bekymre deg mere. 


Som du da umiddelbart ser, er det et langt dårligere og mye mer ubehagelig alternativ å velge alternativ 1, langvarig bekymring, fremfor kortvarig ubehag ved å gå til lege. Og da er du sikkert enig med meg i at vi mennesker alltid ønsker det minste av to onder, om vi kan velge. Ved å se slik på det, kan det være mye enklere for deg å gå til lege med dette, hvilket altså er det jeg anbefaler deg, både for å slippe å bekymre deg, og fordi det er en god hovedregel å la lege kjenne på nyoppståtte kuler.


Lykke til.