Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kramper i fingre og tær

Spørsmål

Hei. Jeg har sykdommen kols og har hatt noen angstanfall med da hyperventilering noen ganger. Jeg leser på denne siden at man kan ha kramper i fingre og tær. Det sliter jeg med til tider, og min lege sier det følger med alderen bare. Jeg er 59 år. Er det noe jeg kan gjøre med de krampene?

Kvinne 59
Svar

Hei.


Du plages med kramper i fingre og tær, og lurer på om det er noe som kan gjøres med dette. Du nevner også dette med hyperventilering, som kan gi symptomer fra fingre og tær. Det er ikke gitt at det er dine hyperventileringsanfall som er årsaken, for mange mennesker som ikke hyperventilerer, har også slike plager som du har. 

Du kan imidlertid selv finne ut om det er hyperventileringen som er årsaken: Hvis krampene kommer umiddelbart i tilslutning til hyperventileringen, så kan det være årsaken. Men hvis krampene kommer uten at du har hyperventilert like før, så er det ikke hyperventileringen som er årsaken.

Det er det første du må finne ut av. For hvis det er hyperventileringen som er årsaken, så er det denne du må jobbe med å bli kvitt, for eksempel ved å lære deg pusteteknikker som kan stoppe slike anfall. Det kan fastlegen vise deg.

Hvis ikke det er hyperventileringen som er årsaken, så ville jeg nok tatt en grundig runde med fastlegen en gang til, for utredning av dette med tanke på eventuelle årsaker, inklusive blodprøver: Hemglobin, ferritin, kreatinin, elektrolytter, jern, stoffskifteprøver og  blodsukker. Dette er fordi at hvis det finnes en årsak til krampene, så må man naturligvis behandle årsaken for å bli kvitt plagene.

Det er ihvertfall ikke slik at kramper i fingre og tær "følger med alderen", slik du har blitt fortalt. Også unge personer kan få slike plager, og de fleste middelaldrende og eldre mennesker har ikke slike plager.

Håper at informasjonen kan være til nytte. Lykke til.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-