Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Komplekse helseproblemer lite egnet til å utrede over nettet

Spørsmål

Jeg sliter med dagtrøtthet, tankekjør, disossiasjon/uvirkelighetsfølelse, tiltaksløshet, konsentrasjon, dagdrømming, søvn (stadige oppvåkninger) . I perioder har jeg mye hosting, slim i hals jeg ikke får opp, sopp i munn/svelg, problemer med pust og prat ved bøyd hals. Mye dårlig i magen, mye løs avføring og mange dobesøk for dagen. Blir sår i endetarm og dobesøk blir svært smertefullt. Det hjelper noe med idoform og lipiderm. Jeg har ADD, rastløse bein og kronisk hevelse i venstre sinus. Legen vil at jeg skal trppe ned på neurontin, nylig startet. Siden første nedtr.dag opplever jeg å havne i gamle mønster-dårligere søvn og veldig trøtt dagtid. Jeg føler på mange måter at jeg ikke har funnet svar på alt da søvnen i alle år var det som bidrog til mest negativt for meg. Da jeg fikk add diagnosen opplevde jeg at mye falt på plass, og jeg stilte da spørsmålstegn til om søvn og add var sammenhengende. Er det sammenheng mlm astma og det andre jeg opplever? Finnes det noe annet jeg muligens bør sjekke meg for? Jeg opplevde å fungere ganske bra i hverdagen da jeg gikk på både neurontin og concerta, men etter nedtrappingen av neurontin er jeg en helt annen. Hvorfor vil legen at jeg skal slutte på neurontin? Et symptom jeg fort glemmer at jeg har hatt er et som kom tilbake etter nedtrapping - rykninger i hele krppn ofte mange ganger før innsovning, eller dersom jeg slapper av og jg blir berørt, noen prater eller lager lyd av noe slag. Uavhengig av lydnivå. Epilepsi? Kam det være en forklaring? Jeg opplever ofte å forsvinne i samtaler og kommer tilbake med et "smell", som om at jeg fikk en blackout og ikke helt klarer å gkøre rede for meg. Psykologen min sier at dette kan skyldes stress, men luftet tanken om et mulig mini epileptisk anfall. Kan mageproblemene komme av stress? Legen sier at det er irritabel tarm. Jeg fungerer i hverdagen og symptomene er ikke synlige for andre enn de som kjenner meg. Vil si jeg fungerer gnske bra. Men det er slitsomt at det tar så stor plass.

Mann 27
Svar

Hei.


Du har omfattende og sammensatte symptomer og helseproblemer, og det er nok dessverre lite håndterbart via et enkelt spørsmål og svar på nettet. Spørsmålene du stiller og hele din problemstilling vil du definitivt få bedre hjelp for hos fastlegen din, som kjenner deg svært mye grundigere enn jeg gjør, med kun den informasjonen jeg har fått her. Jeg skal allikevel forsøke å besvare dine spørsmål så godt som det lar seg gjøre, i en ikke-optimal setting som dette.

Du spør om det er sammenheng mellom din astma og dine andre symptomer. Mye av det du forteller om, har neppe noe med astma å gjøre, men din hosting og slimet i halsen kan godt skyldes din astma, og trøttheten din kan ha med astma å gjøre, -selv om det finnes en nærmest ubegrenset antall andre mulige årsaker til trøtthet også, og for å identifisere årsaken til trøtthet, kreves det grundig utredning fra fastlegen. Neurontin kan også gi trøtthet, så det er en annen mulighet som ikke er usannsynlig. Kanskje det er derfor legen din har foreslått at du trapper ned på Neurontin? Du spør jo om hvorfor legen din vil at du skal trappe ned den medisinen. Det kan jeg naturligvis ikke svare på, men at der er en grunn og en tanke bak dette, er helt åpenbart, så spør din lege direkte om det, så får du svar på dette. 

Videre forteller du om rykninger i kroppen, etter at du begynte å trappe ned Neurontin. Det kan være abstinenssymptomer. Det høres ikke ut som epilepsi, ut fra din beskrivelse, men diskuter det gjerne med legen din, og nevn da gjerne dette med at du "forsvinner" i samtaler osv, og det er teoretisk. mulig at det kan være en variant av epilepsi, -men jeg tror ikke det er spesielt sannsynlig.

Videre spør du om mageproblemene dine kan komme av stress. Det er fullt mulig, og det er vanlig og helt almenmenneskelig å kjenne stress, spenninger m.v. i magen. Der er tett forbindelse med psyke og mage-/tarmfunksjonen. Legen din sier at du har irritabel tarm, og det kan godt være, men også det kan påvirkes og forverres av psykologiske faktorer som f.eks. stress og bekymringer.

Du har mange problemer og spørsmål, og jeg synes det er viktig at du så klare svar på alt dette som mulig, og anbefaler deg derfor sterkt å ta disse spørsmålene opp, slik du stiller dem her, med legen din. Da vil du få best svar. Ta gjerne med en utskrift av spørsmål og svar her til legen din for gjennomlesing, når du skal ta opp disse tingene, for der er mye nyttig informasjon for legen i det du har skrevet til oss her.

Håper at du finner noe av nytte i svaret her, og ønsker deg lykke til.