Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kombinere antidepressiva og alkohol? Skulderplager. Ekstraslag.

Spørsmål

Jeg har et par spørsmål angående litt forskjellig. Jeg går på Zoloft 50 mg, og det står på pakningsvedlegget at man ikke bør drikke alkohol. Skjønner at man burde holde seg unna, men er det farlig å ta et par glass vin? Alt med måte? Det andre er at jeg er plaget med smerter ut i venstre arm og både fremme og bak på skulder. Det er en verkende smerte for det meste som flytter litt på seg. På et punkt bak ved skulderen gjør det vondt når man presser. Smerten strekker seg som en «tråd» helt ned til fingrene når jeg løfter armen opp og rett ut. Det kan også gjøre vondt opp mot øret og øverst i ryggen. Noen ganger helt på siden i brystet. Om morgenen er smerten mest i albue, mens utover dagen kjennes det ut som det kommer fra skulderen. Har også følt noe stikking i fingertuppene, men ikke ofte. Er dette en senebetennelse eller kun muskulært? Jeg har en fysisk, men veldig ensidig jobb, med mye av de samme bevegelsene med armene. Har litt av samme smertene i høyre arm, men ikke like ille. Har vært hos kiropraktor og massør, men plages fortsatt. Det er kanskje vanskelig med en slik diagnose over nett, men hvis det er noe tips til hva jeg burde gjøre og ikke gjøre for at det skal gå over, så tar jeg gjerne imot det... Mitt siste spørsmål er angående ekstraslag. Jeg har noen dager i uken der jeg merker veldig godt til såkalte ekstraslag. Skvetter veldig til og synes det er ganske ekkelt. Men blir ikke svimmel osv når det skjer. En lege sier det er helt ufarlig og skjer egentlig alle, bare alle legger ikke like godt merke til det. En annen lege skremte meg litt og sa at det var vanskelig å få med slike ting på en vanlig EKG (har nemlig tatt det), og at jeg burde blitt satt på en 24-timers EKG. Jeg har noe helseangst som du sikkert skjønner pga Zoloft), så derfor var det litt ubehagelig. EKG var forresten normalt, heller ingen bilyder, og andre småtester har også vært fine. Hva tenker du om de ekstraslagene?

Kvinne 21
Svar

Hei.


Jeg skal svare på dine spørsmål, ett av gangen:


1) "Jeg går på Zoloft 50 mg, og det står på pakningsvedlegget at man ikke bør drikke alkohol. Skjønner at man burde holde seg unna, men er det farlig å ta et par glass vin? Alt med måte?"


Ideelt sett er det anbefalt å ikke kombinere alkohol og medikamenter som virker på hjernen, slik som Zoloft. Det er det tryggeste. Men mange har erfart at det kan gå greit an med mindre mengder alkohol. Hvis du velger å bruke noe alkohol, så er det absolutt å anbefale at du tester det ut i svært små mengder før du eventuelt går i et selskap og risikerer å få i deg for mye, med muligheter for utilsiktede virkninger. Det som teoretisk sett kan skje, er at du for eksempel vil risikere å bli mye mer påvirket av en alkoholmengde du til vanlig tåler, eller uvanlig/atypisk rusvirkning av alkoholen. Så ja, du har avgjort rett i dette "alt med måte". Det er både her som i de fleste sammenhenger, en god kjøreregel.


2) Din skulder/arm: "Er dette en senebetennelse eller kun muskulært? "


Hvorvidt noe er en senebetennelse eller "kun muskulært" er ikke nødvendigvis viktig å skille fra hverandre, og det er også flytende overganger mellom slike tilstander. Dette blant annet fordi enhver muskel går gradvis over i en sene. Musklene festes til skjellettet med sener.  Grunnen til at jeg sier at det ikke er så viktig å skille senebetennelser fra muskulære smerter, er at det får ingen avgjørende praktiske konsekvenser, behandlingen vil oftest bli den samme. Grunnprinsippet er å la være å gjøre det som gjør vondt,  mens alt som ikke gjør vondt, kan og bør du gjøre. Bevegelse er nemlig viktig, for ofte inneholder slikt elementer av spenninger i muskulaturen. Å gå daglig tur kan være gunstig, for da får du naturlige svingebevegelser i skulderen. Lette skulder- / nakkeøvelser kan være bra, få evt noen øvelser av en fysioterapeut. Det kan ofte være riktig å bruke smertestillende i en periode, for eksempel 1000 mg paracetamol tre ganger daglig, for når du har mindre vondt, får du et friere bevegelsesmønster, og hindrer tilstivning i skulderen, såkalt frozen shoulder.  Det at det stikker utover armen og ned i fingrene, kan tyde på at nerver er i klem noe sted, enten i muskulatur, evt i nakken. Hvorvidt det er tilfelle, kan din lege finne ut for deg, om du velger et legebesøk.


3) "Hva tenker du om ekstraslagene?"

Du er en ung kvinne på 21 år, og i den alderen er hjertesykdom særdeles sjeldent, og i praksis knapt å regne med. I tillegg gir du en beskrivelse av dette som taler sterkt i retning av at det er slike ufarlige ekstraslag som de fleste av oss kan kjenne av og til. Det at du har helseangst, og nå i tillegg har blitt litt skremt av en lege om hva dette er, kan også sterkt medvirke til en økt tendens til ekstraslag, for vi får flere slike om vi er stresset, bekymret osv, for det øker kroppens produksjon av stresshormoner, noe som igjen stimulerer hjertet til økt tendens til ekstraslag. Helseangst gjør også at man ofte overvåker kroppen for nøye, for å kjenne etter "om noe er galt" eller om det kanskje er "tegn til sykdom". Alt i alt blir da dette veldig ofte en ond sirkel av bekymring/angst/spekulasjoner, som trigger mer ekstraslag,  som igjen øker bekymringer og angst, som igjen forsterker symptomene osv. Og nettopp derfor er den viktigste og mest effektive behandlingen å fjerne bekymringsbiten i dette, siden det er en viktig del av motoren i slike psykosomatiske prosesser. I tillegg til å øve deg på å ikke bry deg om dette, som altså er det viktigste, kan det være lurt å holde et lavt inntak av koffein, noe som også trigger ekstraslag.


Jeg håper at informasjonen her kan være til nytte for deg. Ha det bra.