Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kneppelyd i halsen, redd for kreft

Spørsmål

Fikk for 1 år siden en kneppelyd i halsen og svelger over en klump. Føler klumpen (en halv drue) Er mot høyre side i halsen.Har ikke problemer med å svelge mat og drikke. Har fått veldig dårlig ånde og siste 3 mnd vondt på ett punkt i halsen på høyre side når jeg svelger, men kun hvis jeg ligger på venstre side eller hodet er vridd til høyre side. Har en knute på skjolbrukskjertel på 2.8 cm på høyre side og den er ikke vokst mere. Ikke kreft i den og stoffskiftet er helt normalt. Legen som tok biopsi hørte kneppe lyden for ett år siden og sendte meg til øre,nese hals. De undersøkte meg ikke , sa med engang at dette var stramt tungemuskel feste. Fikk beskjed om å føre tungen utenpå hele leppene utvendig oppe og nede, det gjorde jeg.. da sa spesialisten.. åh det pleier de ikke klare.. Og fikk beskjed om å gå til logoped. Timen her varte i 2 minutter. Er så ufattelig sliten.. og no bekymret på at dette kan være ondartet. Legen har tatt blodprøver på alt man kan bli sliten på, og alt er fint. Utenom dette har jeg ikke diagnose på noe revmatisk men har vondt over knær og fingrene og de er godt stive på morningen. Har også nett fått beskjed om at jeg har vandre nyre, men legen har ikke nevnt noe om en løsning der, så det får jeg lære å leve med til det blir enda verre.(Er bare vondt i noen uker og så bedre noen uker. . Fikk vitiligo for 10 år siden men det går fint :) Regner med det er dette som gjorde at jeg gikk ned 10 kilo på under ett år. Jeg Er 1.78 høg og 70 kilo så bmi er grei.Fått ny time til en annen øre nese hals lege i august.. men hvis dette kan være ondartet bør jeg kostet på meg en privat time. Hva tenker du? Går det greit å vente på timen i august?

Kvinne 48
Svar

Hei.


Du har altså hatt denne kneppelyden fra halsen i et år, og ikke blitt noe verre eller sykere i løpet av denne tiden. Det taler imot at det skulle ha med kreft å gjøre, for har man kreft vil man vanligvis bli stadig sykere og få nye symptomer. I tillegg er ikke en opplevelse av "knepping" i halsen noe tegn på kreft. Du har vært til både fastlege og ØNH-lege, og ingen har funnet mistanke om kreft hos deg. Det er et godt tegn, og det taler sterkt for at du heller ikke har kreft. Nå har du fått time til en fornyet undersøkelse hos ØNH-lege, og det er i august. Det er noe ventetid, og jeg forstår at det er frustrerende, især når du er redd for kreft. Hvis det er fastlegen som har henvist deg til ØNH-lege, synes jeg du skal høre med fastlegen om hva grunnen til henvisningen er, og om fastlegen synes det er noen medisinsk grunn til at du ikke bør vente disse par månedene.  Jeg ser ikke hva grunnen skulle være til at du nødvendigvis bør undersøkes tidligere, ut fra de opplysningene jeg har her, bortsett fra at det sikkert frustrerende å gå og vente på time.

Du vurderer om du skal oppsøke en helprivat ØNH-lege fordi du er redd for at dette kan ha med kreft å gjøre. Da kommer jeg igjen tilbake til mitt råd om å høre med fastlegen om hva du er henvist for: Hvis det ikke er noen som helst mistanke om kreft, trenger du ikke noen snarligere time. 

Når det gjelder det at du er svært sliten og har gått ned i vekt, så er det et tema i seg selv, som du best får utredet hos fastlegen. Det kan skyldes "alt eller ingenting". Slitenhet og vektnedgang kan skyldes sykdom, men man kan avgjort få det av psykologiske faktorer også, slik som det å gå over lang tid å være redd for kreft. Men fordi vektnedgang kan være et sykdomstegn, synes jeg du skal utredes for dette hos fastlegen din. Jeg ser at du har tatt blodprøver hos legen din med tanke på å finne årsaker til slitenheten din, og det ble ikke funnet tegn til sykdom. Det er veldig bra, og det kan indikere at du kanskje ikke har noen fysisk sykdom som årsak til vektnedgangen din, og at det kan ha med psykologiske forhold å gjøre. Diskuter dette med fastlegen din.

Håper at svaret og rådene kan være til nytte for deg. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-