Klumpfølelse i halsen

Spørsmål

Hei, jeg har de siste fire ukene hatt smerter i ryggen, omtrent der hvor skuldermuskelen sitter. Jeg har også hatt en følelse av tette luftveier utenpå være forkjølet og en følelse av klump i halsen rundt stemmebåndet og skjoldbruskkjertelen. Jeg har vært hos legen som trodde det kunne være astma etter å ha lyttet på hjerte og lunger og har fått seretide disk for dette som jeg har brukt i en uke. Dette har åpnet opp luftveien men jeg har fremdeles en følelse av klump i halsen og nedover i luftveiene og noe smerter ved svelging. Symptomene er mildere om morgenen og blir mer tydelige hvis jeg snakker mye. Jeg opplever også til tider nummenhet i lillefinger og ringfinger på begge sider. Hva kan dette være? Og når bør jeg oppsøke lege igjen?

Kvinne 47
Svar

Hei.


Det er bra at du har blitt bedre i luftveiene av Seretide. Det at den virket, tyder jo også på at diagnosen astma var korrekt. 

Men du har fremdeles denne følelsen av en klump i halsen, og forverring når du snakker mye. Det kan kanskje tyde i retning av en eller annen hevelse i nærhet av stemmebåndene, for eksempel at du har hatt en luftveisinfeksjon i dette området, for det kan jo gi hevelse f.eks. i stemmebånd, noe som gir heshet. Er det noe i denne gaten som er årsaken, så vil dette gå over av seg selv med mer tid. En annen mulighet er at følelse av at der "er noe" i halsen, klumpfornemmelse, ofte ikke har noen påvisbar fysisk årsak. Dette kalles medisinsk for "globulus". Årsaker til dette kan være f.eks. at man har kommet inn i en slags ond sirkel hvor en har fokusert mye på halsen, kjent mye etter, og kanskje muskelspenninger kan være medvirkende osv., men altså ingen fysisk sykdom. Behandlingen for dette er å få stilt diagnosen, slik at man vet hva det er. Da pleier slike onde sirkler å reverseres og symptomene forsvinner etterhvert. Langt mindre sannsynlig er at der er en sykdom nedi halsen, f.eks. polypper eller svulster. Hvis det er tilfelle, vil ikke symptomene forsvinne etterhvert, men heller bli verre. Med andre ord så skal du oppsøke lege igjen for en ny undersøkelse, evt henvisning til ØNH-lege, om ikke dette nå begynner å avta og forsvinne etterhvert, pga den teoretiske muligheten for slik sykdom.


Du forteller også om ryggsmerter, og om tidvis nummenhet i lillefinger og ringfinger på begge hender.

Jeg har ikke noen tro på at dette har noen med halsen og luftveiene dine å gjøre. Det er mest sannsynlig tilfeldigvis oppstått samtidig.

Ryggsmerter er vanlig, og i det helt store flertallet av alle tilfeller av ryggsmerter, skyldes det ikke alvorlig sykdom, men f.eks. muskelspenninger osv. Derfor er også de fleste tilfeller av ryggsmerter forbigående, og går over av seg selv. Tilpasset aktivitet medvirker til at en blir fortere god av ryggsmerter, f.eks. gåturer på litt ujevnt underlag. Skulle ikke ryggsmertene gradvis forsvinne i løpet av noen uker, så får du heller la legen din undersøke ryggen din.


Nummenhet i finger nr 4 og 5 høres mest ut som en mekanisk påvirkning av nerven som går ut til disse to fingrene, f.eks. der en ligger rett under huden i en grop i albubeinet, og en kan derfor få slike symptomer ved å ligge lenge i samme stilling, med albuen mot underlaget. Det blir samme mekanisme som når "beinet sover", da har man sittet for lenge med beina i kors, og en nerve like under huden på yttersiden av kneet, kommer i klem. En annen mulig og ikke usannsynlig årsak til slik nervekompresjon, er det som heter carpal tunnel syndrom. Det består i at der er litt for trange forhold i håndleddet der nerven ut til fingrene passerer, og dette kan gi eksakt slike symptomer. Hvis du har det, så består behandlingen av en liten operasjon i håndleddet for å gjøre det romsligere for nerven der. Diagnosen må isåfall først bekreftes med en undersøkelse hos nevrolog som heter nevrografi, hvor en sender en svak strøm gjennom nerven for så å "lese av" hvor nerven er under press. Diskuter dette med fastlegen din om ikke disse plagene også forsvinner.


Håper at info og råd er til nytte for deg, god bedring.