Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kiloene raser, legene kan ikke hjelpe meg

Spørsmål

Begynte med munntørrhet, deretter sleip munn og vonde, hovne lepper. Deretter fete lepper, sleip munn, manglende smakssans, og slik har det lenge vært. Kiloene raser. Er redd det skriver seg fra indre organ(er). Legene kan ikke hjelpe. Hva mener Lommelegen?

Kvinne 70
Svar

Hei.


Du er altså en kvinne på 70 år, som er plaget med munntørrhet og manglende smakssans, og du går ned i vekt. Du skriver også "sleip munn", men det vet jeg dessverre ikke helt hva betyr. Videre forteller du at "legene ikke kan hjelpe".


Du spør om vår mening om dette.

Til det kan følgende sies:

Ufrivillig vektnedgang uten kjent årsak, er per definisjon et tegn på mulig alvorlig sykdom, inntil det motsatte er bevist. Det er noe enhver lege vet, også din fastlege. Derfor skal det utredes grundig, inntil årsak er funnet. Med mindre man spiser mindre enn før eller beveger seg mye mere, går man ikke uten videre ned i vekt, uten at det ligger en årsak eller sykdom bak.


Nå vet jeg ikke hva du har fått undersøkt hos din fastlege så langt, og derfor er det vanskelig å gi konkrete råd her. Men du skal utvilsomt tilbake til din fastlege, for å bli utredet videre, inntil årsak til vekttapet ditt er funnet. Det finnes en rekke sykdommer som kan gi vekttap, alt fra kreft til depresjon, så det er ikke mulig for meg å si noe konkret om årsaken, med så lite opplysninger som jeg har her. Det som er viktig, er at du må bli utredet videre for dette.


Jeg tviler egentlig litt på dette med at "legene ikke kan hjelpe", for ingen lege vil slutte å utrede en pasient hvor kiloene raser, slik du beskriver. Kanskje du har oppfattet det slik, fordi at du hittil ikke har fått svar på hva årsaken er? Det betyr isåfall på ingen måte at ikke en vil finne årsaken ved videre utredninger. 

Dette er viktig, da det kan skyldes alvorlig sykdom, og det er enda viktigere når man er såpass voksen som du er, 70 år, da en vet at alvorlig sykdom forekommer oftere med økende alder.


Følg mitt råd om å holde jevn kontakt med fastlegen inntil du har fått hjelp for dette, det er mitt viktige råd til deg, som du skal følge. Lykke til.