Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan tungpust og hevelser skyldes bivirkningner av medisiner?

Spørsmål

Medisiner for høgt blodtrykk siden-71, diabetes-76, fjerna galleblære 83, hjerteinfarkt nedrevegg-16, sepsis-17, polymyalgia reumatika siden langt tilbake, operert gastric bypass- 07. Hevelse fingre og føtter om kvelden og natta, lett tungpusta, bruker Prednisolon 7,5 mg pr dag. Kan pusten og hevelsen være en bivirkning av Prednisolon? Mye kvalm, nyreproblem med forhøya kreatinin, cyste i bukspyttkjertel og cyster på nyrene, mye smerte og stivhet i rygg og «inni» høyre sida. Har du noen ide om alt dette, er så lei og kjenne på alt ubehag, er hos lege hver 14. dag, men det skjer ikke noe. Får beskjed om å fortsette med med som før. Blodsukkeret er ofte på 30 pga kortisonen. Hver dag ligger det på mellom 20-25. Jeg pøser på med insulin, og når det er så høyt, så prikker det i ansiktet rundt munnen. Er litt mye for deg å svare på dette her, men jeg prøver meg alikevel.

Kvinne 67
Svar

Hei.


Det du har spurt om her, er om dine plager med tung pust og hevelse i fingre og føtter, kan skyldes Prednisolon. 


Prednisolon kan gi vannsamling / ødemer som bivirkning, altså er det en mulig årsak. Men da må det straks legges til at det kan ha særdeles mange andre mulige årsaker også, og jeg ka derfor på ingen måte bekrefte at det faktisk er Prednisolon som er årsaken i ditt tilfelle. Det kan kun fastlegen din eventuelt hjelpe deg med, ved grundig kartlegging av dette. Og så kan jo for eksempel Selo-Zok som du også bruker, også gi hevelser som bivirkning. 

Når det gjelder din tungpust, så kan både Norvasc og Selo-Zok gi tungpust som bivirkning, men igjen så er et tallrike andre mulige årsaker til tungpust, og kun systematiske undersøkelser hos fastlegen kan fastslå hva årsaken kan være. Det kan jo f.eks. skyldes både sykdom i lunger og hjerte, blant mye annet.


Tungpust og hevelser er symptomer som har så mange mulige årsaker, at det ikke er mulig å si noe konkret om hva årsaken er her over nettet.  Uten legeundersøkeler, blodprøver, grundige samtaler for kartlegging osv, så ville det kun blitt ren gjetning her over nettet, og det har du jo ingen nytte av.


Jeg ser du skriver at du går til lege hver 14.dag, og ingenting skjer. Da er det selvfølgelig noe vrient å anbefale deg å oppsøke fastlege for å få dette utredet, men jeg ser ikke at der finnes noe annet alternativ enn akkurat det. Det at du føler at du ikke har fått hjelp til nå, betyr imidlertid ikke at det ikke er mulig videre. Blant det viktigste i så måte er at du selv formulerer tydelig og grundig til legen din, hva du ønsker utredet og hva du ønsker hjelp for. Ofte er det der det stanser, om en føler at ikke en får den hjelp en ønsker ifra legen sin.


Et godt tips som jeg synes du skal følge, er at du tar med deg en utskrift av spørsmål og svar her, til neste legetime, og lar legen lese dette, for det vil være nyttig for legen din å få lese din beskrivelse av hva du sliter med og ønsker hjelp for, og så ta over der vi slutter her og nå.


Håper at du får hjelp for plagene dine, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-