Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan langvarige smerter føre til utbrenthet?

Spørsmål

Hei, jeg er kvinne 58 år. I 2017 hadde jeg en fall ulykke og knuste patella i flere deler. Operert samme dag, sykmeldt med opptrening i ca 3,5 mnd, tok 8 måneder før jeg klarte å gå uten krykker. Smertene blir ikke borte, tar 4-6 stk 1000 mg paracet hver dag, Nobligan og Pinex Forte når smertene er for sterke, dvs flere ganger i uka. Jeg har hatt mye fysioterapi og har også egentrening med ulike øvelser som jeg har gjort nesten daglig siden ulykken. Jeg har ikke hatt en eneste dag uten å måtte ta smertestillende siden den. Jeg er under utredning for kneet og skal opereres hos Martina Hansen i mars måned. Jeg har prøvd å kutte ned på smertestillende flere ganger, men da klarer jeg ikke å jobbe. Jobber på kontor foran pc hele dagen. Har lang reiseveg. Da jeg nå ikke klarer å hverken sitte eller stå på kontoret eller hjemme, falt jeg helt sammen for 10 dager siden.Jeg er nå fysisk og psykisk utslitt av dette, men jeg får lite oppfølging av fastlege. På legesenteret jeg går har jeg hatt 5 leger siden jeg begynte i 2017 (de slutter) Jeg har grått hver eneste dag siden jula i 2019, jeg sover nesten ikke lenger og jeg har begynt å kaste opp nesten daglig, tvinger i meg mat, men jeg føler meg rett og slett utbrent. Ble sykmeldt i 10 dager, men jeg kjenner at jeg klarer ikke å tenke på jobb igjen. Jeg er så sinna på meg sjøl for at jeg ikke klarer mer nå. Er det mulig å bli utbrent av smerter? Er jeg rett og slett svak som ikke klarer mer og kan jeg spørre på mer sykmelding?

Kvinne 58
Svar

Hei.


Det er bra at du er under utredning for dette, slik at man kan finne ut årsaken til at du har så mye vondt, og på den måten velge riktigst mulig behandling for deg for å få deg god igjen.


Dine spørsmål til oss er om det er mulig å bli "utbrent" av smerter, og om du er svak som ikke klarer mer, og om du kan spørre om mer sykmelding.


Først til spørsmålet om det går an å bli utbrent av smerter. Du kjenner deg fysisk og psykisk utslitt, du gråter daglig, sover dårlig, har ikke apetitt og føler deg utbrent. Utbrent er ikke noe presist begrep, det vil si at det er ingen klare definisjoner på hva det er og ikke er, og det finnes ingen metode for å finne ut om en person er eller ikke er utbrent. Det er ingen medisinsk diagnose, men mer et folkelig og språklig uttrykk som beskriver en slik situasjon som du nå opplever. Da tenker jeg at du så avgjort kjenner det du kjenner nå, uansett hvilket navn en velger å sette på det. Og at det er sammenheng med dine langvarige plager og smerter nå og alt du har vært gjennom, virker jo helt åpenbart. 


Så spør du om du er svak som ikke klarer mer. Det er du ikke. Kanskje du heller er sterk, som faktisk har klart så mye som du har klart å holde ut.


Du spør videre om du kan spørre om forlenging av sykmeldingen. Det kan du naturligvis, på linje med at du kan spørre om hva som helst. Da vil du og legen din kunne drøfte fordeler og ulemper med videre sykmelding, og finne ut hva som er riktigst for deg nå. Ikke sjeldent så vil langvarige sykmeldinger kunne føre til forverringer, spesielt av psykiske plager, da en sykmelding gjør noe med en, man blir tatt ut av funksjon, og man får kanskje mer følelsen av å være syk, og all erfaring viser at jo lengre man er sykmeldt, jo vanskeligere kan det bli å komme seg tilbake i arbeid igjen. Men når det er sagt, så er det godt mulig at du trenger forlenging av sykmelding nå, og det vil du og legen din finne ut når dere tar en grundig samtale om dette. Husk at en god løsning er ofte en gradert sykmelding, f.eks. at du jobber 50%, dvs enten annenhver dag, eller halve arbeidsdager. Da får en mindre press, men samtidig slipper en det uheldige ved å føle at en ikke "fungerer". 


Jeg håper at det var svar på det du lurte på, og jeg ønsker deg alt vel videre og lykke til.