Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg ha "møtt veggen"?

Spørsmål

Hei. Jeg har nå vært i ny jobb i 4 mnd og denne jobben innebærer mye stress og ansvar. Disse mnd har jeg kjent på noe rart med meg selv. Jeg tar lett til tårene, har utviklet et slags angst for jobben, sover dårlig, mye svimmel og kvalm. På toppen av dette ligger pulsen opp mot 160 pr/min når jeg er på jobb. Hjemme er pulsen ca 100 i hvilepuls. Mye hjertebank. Føler jobben er for stort ansvar. Går hjem å tenker jeg er ubrukelig og plutselig ikke kan noe lengre. Dette er innen helsevesenet kan jeg nevne. Har tidligere også hatt høy puls, men nå syns jeg det tar helt overhånd og alt for mye hjertebank. Når jeg kommer hjem til mann og barn er jeg helt utmattet og gruer meg til jobb neste dag. Jeg er rådvill i forhold til hva jeg bør gjøre. Frister å prate med lederen min om dette, men pga egen stolthet gjør jeg det ikke i fare for å bryte helt sammen. Jeg klarer heller ikke å snakke med andre om det i fare for å bryte sammen. Er redd den «berømte» veggen møter meg snart. Mitt spørsmål til deg er derfor; Kan du gi noen råd i forhold til dette? Burde jeg fortsette i jobben og er det farlig å gå slik i beredskap over flere mnd?

Kvinne 31
Svar

Hei.


Det å begynne i en ny jobb, er i svært mange tilfeller riktig krevende. Det tar tid før en "kommer ovenpå", etablerer gode rutiner, føler mestring og trygghet osv. Og i den prosessen er det vanlig å kunne bli trøtt og preget av arbeidsdagene, kanskje ha lite overskudd til andre ting m.v., slik du beskriver. Du jobber i helsevesenet, og det er velkjent at selv om det er meget givende, så kan det å ha ansvar for andre mennesker, tette interaksjoner, kanskje være oversamvittighetsfull i jobben siden det tross alt gjelder mennesker, være noe som også kan tappe en for energi. Mye av det du beskriver, kan høres ut som slike reaksjoner. Det er isåfall som ovenfor beskrevet, helt vanlige og almenmenneskelige fenomener, men noen mennesker kan naturligvis få sterkere reaksjoner på dette enn andre, siden vi alle er forskjellige og reagerer individuelt, og da vil dette kunne gå ut over helsen på en måte, i hvert fall helse i utvidet forstand, hvis en med god helse mener det å ha overskudd og glede, entusiasme og energi.

Du snakker om du kan ha "møtt veggen". Det er jo ikke en absolutt eller påvisbar medisinsk tilstand eller noen enten-eller problematikk, men mer en folkelig beskrivelse av uttalte versjoner av det du beskriver her. For noen kan dette bli såpass at de ikke klarer å jobbe i en periode, dvs blir sykmeldt. Det er heller ikke noen all-round løsning som vil hjelpe alle i slike situasjoner, for noen kan det faktisk virke mot sin hensikt, f.eks. ved at man får en nederlagsfølelse ved å ikke klare å stå i arbeidet, ved sosial isolasjon ved å være hjemme og ikke i arbeid osv. 

Du spør om det kan være farlig. Da må vi litt over i hva som kan legges i ordet "farlig". Det er jo som kjent ikke "farlig" på samme måte som kreft og hjerteinfarkt, men det kan i verste fall gå kraftig ut over hverdag og trivsel, om en ikke setter inn rette tiltak til rett tid.

Og da er vi over på spørsmålet om hva du kan og bør gjøre. Her er det naturligvis ingen enkel fiks ferdig fasitløsning som vil gjelde alle, tvert i mot, det finnes like mange løsninger som det finnes personer som har slike utfordringer. Det vil jo avhenge av ens personlighet, sosialt liv, jobbens innhold, samarbeidsmiljøet på arbeidsplassen, overordnede osv osv, dvs alt som påvirker hvordan en har det alt i alt, til enhver tid. Jeg tenker derfor at det beste svaret på hva du bør gjøre, vil du finne ved dialog og samtale med personer du står nær og stoler på, f.eks. ektefelle, bestevenninner, og ikke minst med ledelsen og nærmeste overordnede på arbeidsplassen, slik du selv har vært inne på, men hittil ikke gjort pga egen "stolthet". Luft dine tanker, frustrasjoner, "gnagsår", og innled gjerne med å si at du gjerne trenger å lufte dine tanker, for å finne løsninger og veier ut av dette, slik at du definerer hva hensikten med praten er. Enhver god leder på en arbeidsplass har mye erfaring i slike samtaler, og det er en åpenbar del av deres arbeidsområde også. Fastlegen din er også en åpenbar plass for å ta en eller flere slike samtaler. Da bør du forøvrig også for ordens skyld ta en alminnelig helsesjekk, for å se om du kan ha noen fysiske sykdomsårsaker til mye av det du forteller om her, så ikke en overser noe. F.eks. kan stoffskiftesykdom gi rask puls, slik du har. Så få tatt slike blodprøver.

Videre så er det stort sett alltid svært nyttig å legge inn daglige gode opplevelser, finne ting som gir deg energi istedet for å tappe deg, uansett hva dette er for deg. Der er vi forskjellige. Hvis du synes at en tur alene i skogen er det som gir deg mest, så gjør du det, og er det en god bok og et stearinlys så velg det, er det en tur på byen med venninner så gjør det. Fysisk aktivitet, fortrinnsvis daglig, er også særdeles nyttig motvekt til den type slitasje du nå utsettes for.

Jeg håper at mine innspill er til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-