Kan helvetesild gjøre meg svak, uvel og apetittløs?

Spørsmål

Jeg er en mann på 72 år som har hatt herpes zoster i 4 uker etter utbruddet på låret ( 5 uker totalt). Se bildet etter 4 uker. Jeg har hatt store rygg- og lårsmerter. Benyttet mye smertestillende. Paralgin Forte ., paracetamol og Tramagetik 300 mg. I dag er ryggsmertene avtagende, men lårsmertene er fortsatt like intense. Skal prøve Lyric. Jeg har gått ned 8-9 kg på 4 uker. Jeg føler meg uvel, svak ,dårlig appetitt og har forhøyet puls. Jeg har forstått at man kan vente en forbedring av smertene fra 1- 3 mnd. Men det gjelder vel kun smertene og ikke følelsen av å være syk. Kan det være at følelsen av å være syk ikke skyldes HZ direkte men at det har oppstått en underliggende sykdom grunnet et noe redusert immunsystem. Synes du fastlegen bør undersøke meg med tanke på den muligheten.? Jeg er fortvilt over fortsatt føle meg så syk etter 5 uker og at det er ingen tegn til bedring. Kan dette være et normalt forløp for HZ?

Mann 72
Svar

Hei.

Du stiller et klokt spørsmål her, som jeg skal forsøke å svare på. 

Herpes Zoster / helvetesild kan noen ganger gi almensymptomer i tillegg til selve smertene. Med almensymptomer menes f.eks. slapphet, uvelhet, feber osv. Det er følgelig helt klart at det kan være årsaken til dine symptomer i form av uvelhet, dårlig apetitt osv. Du har også høy puls, og det kan man få av smerte. 

Men samtidig så er det jo slik at det å ha en sykdom / tilstand, ikke er et hinder for at annen sykdom kan oppstå, naturligvis, og det er nettopp slik du har tenkt og lurer på her. Sykdom kan oppstå når som helst, inklusiv når man har et utbrudd av helvetesild. Du er rimelig voksen, 72 år, og en vet også at med økende alder oppstår sykdom oftere. 

Det er ikke slik at jeg nå tenker eller "tror" at du har en annen nyoppstått sykdom / tilstand i tillegg til din helvetesild, men samtidig kan jeg naturlig nok ikke utelukke det, men muligheten er altså teoretisk sett tilstede.

Derfor synes jeg at det kan være riktigst at du tar kontakt med fastlegen for å få en sjekk av om dine plager kan ha andre årsaker (også). Finner ikke legen noen andre tegn til sykdom da, så kan du lettere slå deg til ro med vissheten om at plagene skyldes din helvetesild. Bivirkninger av medisiner må heller ikke glemmes, det er helt klart også en mulig årsak til plagene du beskriver. Vil du finne ut av om det er tilfelle, så tar du en medisin av gangen og prøver deg uten den i noen dager, da får du svar på det.

Ha det bra og god bedring.